Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op de socials. Filmpjes waarin iemand een mening of ervaring deelt, terwijl de ander alleen luistert en antwoord: We listen we don’t judge. Luisteren zonder oordeel. Klinkt mooi, toch? Maar is het waar?
Nee. Iedereen oordeelt. Jij, ik, je buurvrouw, je collega. Niemand is vrij van oordeel. En dat hoeft ook niet.
Een oordeel is een natuurlijke reactie van onze hersenen of een reactie uit ons syteem. Het helpt ons om snel informatie te verwerken, om situaties in te schatten en om keuzes te maken. Oordelen worden vaak als negatief gezien, maar in werkelijkheid zijn ze een onmisbaar onderdeel van wie wij zijn. Het probleem zit niet in het oordeel zelf, maar in hoe we ermee omgaan. Zijn we ons bewust van onze oordelen, of laten we ze onopgemerkt overgaan in VERoordelen?
Waar komen onze oordelen vandaan?
Onze oordelen en overtuigingen ontstaan vaak al in onze jeugd. De omgeving waarin we opgroeien, de mensen die we om ons heen hadden, de normen en waarden die we meekregen, zij vormen samen het kader waarbinnen wij de wereld aanschouwen. Dit kader bepaalt in eerste instantie hoe we anderen beoordelen en hoe we situaties interpreteren.
Dat betekent ook dat een oordeel nooit zomaar uit de lucht komt vallen. Het heeft een oorsprong, een geschiedenis. Soms is het een spiegel van ons verleden. Soms een mechanisme om ons te beschermen. Wanneer wij ons oordeel niet herkennen, raken we uit verbinding.
Wat je buiten sluit, krijgt macht
Wanneer een oordeel geen plek krijgt, wanneer het gemis of de pijn niet wordt (h)erkent, zal de energie die erachter schuilt toch een uitweg zoeken. Stel je voor: een collega overschrijdt jouw grens. Hij praat door je heen, neemt alle ruimte, luistert niet naar wat jij te zeggen hebt. Het raakt je. Je voelt je klein, maar je slikt het in. Misschien wuif je het weg of stop je het diep weg. Maar daarmee verdwijnt het niet.
Je merkt het pas echt als je thuiskomt. Je bent geïrriteerd en zonder dat je het doorhebt, vliegt de frustratie eruit. Je brandt je collega volledig af bij je partner. ‘Wat een …!’
Lucht het op? Misschien. Maar verandert er iets? Nee.
Sterker nog, misschien voel je je achteraf nog slechter. Je veroordeelt nu niet alleen je collega, maar ook jezelf.
In wiens ogen kijk jij?
Wanneer we een oordeel hebben over onszelf of over een ander, ligt daar een kans. In plaats van het weg te stoppen of erin mee te gaan, kunnen we het onderzoeken.
Wie werd jouw collega voor je? In wiens ogen keek jij toen je merkte dat je werd geraakt? Werd deze collega een dominante ouder die altijd het hoogste voerde en jou niet zag?
Sta stil bij wat je voelt. Misschien hoef je niet direct tegen je collega te zeggen dat hij je aan je vader doet denken (al mag dat natuurlijk best), maar je kunt wel erkennen wat er in jou gebeurt. Mag je daar ruimte voor maken? Kun je erbij blijven zonder het te veroordelen?
Dat is spannend. Confronterend. En uiteindelijk bevrijdend.
Tussen oordeel en veroordeling ligt verbinding
In het moment tussen het oordeel en de veroordeling ligt een keuze. Een kans om niet af te sluiten, maar te verbinden. Om niet weg te duwen, maar te onderzoeken wat er werkelijk in je geraakt wordt en waarom. Sluit het oordeel niet buiten maar sluit het in, merk het op, maak verbinding en maak ruimte.
We luisteren, we oordelen, we verbinden.
~ Charlotte van den Hoven – van Genderen
februari 2025

Over Inspira
Annemarie Baltus is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.
Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.
Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.
Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.