Ik wil graag af van dat uitstelgedrag, zei ze. Coachee K. is bij mij voor de vierde coaching. We hebben haar ‘grote’ thema’s al geraakt en zijn inmiddels aangekomen bij wat in haar ogen nog kleine aandachtspuntjes zijn. Uitstelgedrag. Is dat echt klein? En wat is dat dan? Waar komt het vandaan? Ze kan het moeilijk grijpen, maar het zit haar in de weg. Ik vraag haar een voorbeeld te geven.
“Dan loop ik langs die vaatwasser en denk ik: ‘Doe het nou!’ En tegelijkertijd is er een stem die zegt: ‘Nee, doe het lekker niet!’”
Het voelt als een tweestrijd, geeft ze aan. En het is vooral bij alles wat ze niet leuk vindt en dat is nogal wat, thuis of op haar werk. Maar bij sommige dingen ook helemaal niet geeft ze aan. Het verschil kan ze niet voelen. Ik vraag haar wie die stemmen zijn die tegen haar praten. Ze moet lachen.
“Ja, die ene strenge stem is mijn man. En die andere weet ik niet.”
Bij hen thuis is structuur heel belangrijk. Voor jou, of voor jouw man? vraag ik.
“Ja, voor mijn man,” zegt ze. “Ik heb die behoefte niet zo, maar ja, structuur en een opgeruimd huis is toch het beste.”
Het beste? Voor jouw man…, vul ik aan.
Wat is er niet, als de structuur en regelmaat er is? vraag ik haar.
“Wat is er niet… Pff, uh, geen idee…”
Ze denkt nog even na.
“Vrijheid?” vraagt ze.
“Zeg het maar, het is één van jouw waarden.”
“Waarden?”
“Ja, waarden.”
Dan valt het kwartje:
“Ja, vrijheid, spontaniteit, creativiteit.”
We stellen het op. Links de structuur en de regelmaat. Rechts: vrijheid, creativiteit en spontaniteit. Ik vraag haar op de plek te gaan staan van regelmaat en structuur.
“Wat voel je?” vraag ik haar.
“Blegh… O, wat erg dat ik dit zeg! Want het is heel belangrijk dat het er is.”
“O, dat zal zeker,” reageer ik. “Het hoeft ook niet weg, het ligt daar toch al. Hoe groot is de aanwezigheid hiervan bij jullie?”
“O, enorm,” zegt ze.
Ik vraag haar of het ook bij haar past. “Nou het is wel belangrijk… maar ik heb het niet zo nodig om mij fijn te voelen.”
Ik vraag haar om op het rode vloeranker te gaan staan dat staat voor vrijheid, creativiteit en spontaniteit.
“Hoe voelt het daar?”
Ze ging er iets vertwijfeld op staan, maar ik zie haar ontspannen het moment dat ze erop staat. Ze begint te lachen.
“O, wat heerlijk, haha, echt een opluchting en gewoon lekker! Het stroomt hier.”
Ik lach naar haar.
“Precies. Dit zijn jouw waarden. Jouw kernwaarden als mens, die je JOU maken. K.”
We gaan even terug naar de coachvraag en de situatie met de vaatwasser. Ik vraag haar of ze de stemmen die ze hoort, de strenge en de ‘doe het lekker niet’-stem, kan plotten op de vloerankers.
“O ja, die strenge hoort heel erg bij hem en die vrije hoort bij mij!”
“Precies!” zeg ik. “De ene of de andere is niet beter of slechter, maar de een hoort bij hem en de ander bij jou. Bij jullie kernwaarden als mens. Die ‘van hem’ voelen voor jou streng, voor hem waarschijnlijk heel prettig, want dat hoort bij hem. Net als die van jou fijn voelen voor jou.”
Hoe voelt het als je het lekker niet doet, die vaatwasser uitruimen? vraag ik haar.
“Als een soort verzet,” geeft ze aan.
En dat is wat het is, zeg ik. Verzet. Verzet van jouw waarden die niet genoeg ruimte krijgen, waar je niet genoeg ruimte voor neemt. Omdat deze waarden hun plek willen in jouw leven, gaan ze in verzet. Dat zie je terug in jouw uitstelgedrag. Door uit te stellen, dingen niet te doen waar je hart niet ligt. Dan ga je je verzetten op kleine dingen om een illusie van het leven van je waarden te creëren.
“Dat is bij zó veel in mijn leven… te veel. Mijn werk en thuis. Eigenlijk is daar geen ruimte voor mijn waarden.”
Het maakt haar verdrietig en tegelijk ook hoopvol, want ze mag meer ontdekken wat voor haar belangrijk is, en dat ze meer ruimte mag innemen met haar waarden. Als je mag leven naar je eigen authentieke waarden, ontstaat er meer ruimte voor de ander. Meer tolerantie en begrip.
Als we niet leven naar onze kernwaarden, of in ieder geval niet genoeg, dan gaan we in verzet. Onbewust. Het stroomt niet. Het leven wil stromen. Klein verzet, groot gevoel. Waar herken jij jouw kleine verzet? En welk groot gevoel zit daarachter?
april 2025

Over Inspira
Annemarie Baltus is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.
Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.
Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.
Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.