Inspira

Corona: Liefdevol leiderschap

“Mooie blogs had je! Fijn! Niet te streng zijn voor jezelf  hoor, volgens mij is dat wat je nu belemmert. Je staat met jouw verleden (mijn ouders zijn ooit door een faillissement alles kwijt geraakt) niet zo maar in zo’n crisis op als een soort Jezus. Je moet er eerst nog even doorheen. Hoop dat dit ongevraagde je niet irriteert.” Liefs X.

Een werkvriendin stuurt mij dit bericht. Ik lees haar app en ik voel de ontspanning door me heen gaan. Ik doe veel te veel mijn best. Vertrouwen mag ik ook laten ontstaan, want het zit al in mij. Ik hoef daar niet hard voor te werken.

Het appje irriteert mij niet. Ik hoef van mezelf niet persé perfect te zijn.  

De Coronacrisis is nog niet voorbij. Langzaam wen ik aan de situatie, maar het kost veel energie. Ik weet dat ik niet de enige ben. Ik vraag me af wát mij energie kost. Ik bedoel, ik slaap genoeg, heb weinig prikkels en mijn digitale werk gaat steeds beter.

Ik ontdek dat bij mij onder de oppervlakte iets belangrijks gebeurt.

‘Ik haal mijn energie terug naar mezelf’

Overal waar energie naar buiten gaat, haal ik het terug. Ik wist eerlijk gezegd niet, dat er zoveel energie van mij naar buiten ging. Ook haal ik mijn energie niet zo bewust terug. Het is meer iets dat gewoon gebeurt. Ik heb al 20 jaar een eigen bedrijf en ik ben altijd wel bezig om lijntjes uit te zetten, contacten te onderhouden en in veel van die lijntjes gaat ook angst mee. Hoewel ik contacten onderhoud met mensen die mij aanspreken zit in veel van die contacten ook een zekerheidszoekend aspect naar de toekomst toe. Het deel van het contact wat niet klopt, komt bij mij terug. Ik wil alleen het goede behouden in de relatie tot anderen.

Dieper in mij voelt dit proces heel goed, ik wil namelijk vrij zijn in mijn contacten en er niet met belangen inzitten. Mijn ego-laag vindt dat wel wat spannend, omdat het wil vasthouden aan dat wat er is en niet zomaar durft los te laten. Als ik geen extra intensiteit in mijn contacten leg, komt het dan wel goed? Moet ik niet toch meer mijn best doen? Let op: als jouw Ego nu ook denkt ‘er zijn altijd belangen’, dan ben je nog niet boven het conflict uitgerezen.

Terwijl dit allemaal aan de gang is, doe ik ondertussen natuurlijk gewoon mijn ding. Net als iedereen, maar innerlijk is er echt iets aan het gebeuren.

Ik ben heel benieuwd waar dit toe gaat leiden. Ik merk dat ik er zelf ongelooflijk blij van wordt. Want ik wil vanuit mijn essentie mijn leven leiden. Elke keer weer haal ik een schaduw voor mijn essentie weg. Hoe gefrustreerd ik er soms ook over kan zijn. Ik heb geleerd om dat steeds maar weer met liefde en scherpte te doen.   

Liefdevol leiderschap kun je alleen leren als je liefdevol met jezelf omgaat. Want alleen als je echt liefdevol omgaat met jezelf, kun je dat ook met anderen. Meesterschap ontwikkelen door liefde. Ik leer dat zelf en ik leer het anderen.

Als jij een liefdevol leider wilt zijn, betekent dit dat je als eerste het ware van het onware mag onderscheiden. In elke situatie. Daar heb je scherpte voor nodig en een genadeloze eerlijkheid. Er zijn geen regels voor. Elk situatie heeft zijn eigen waarheid. Om deze waarheid te herkennen moet je naar binnen. Het antwoord bevindt zich in jou. Het antwoord is niet een mening, maar een rustig signaal uit je hart, dat wacht tot jij luistert. Het dringt zich niet op.  

Soms denk je een tijdje dat iets waar is, wat onwaar is. Dat geeft niet, dat doen we allemaal. Maar als je je ervan bewust wordt dat het niet klopt, dan vraagt het dat je verantwoordelijkheid neemt en dat je kiest voor wat waar is.

Deze keuze vraagt leiderschap. Je mag je verantwoordelijkheid nemen, daar is moed voor nodig. Moed is handelen met angst en al. Waarbij je je angst in jezelf oplost en niet buiten jezelf. Daarnaast volg je wat klopt, dus wat je hart je influistert, op elk moment. Soms betekent dit dat je duidelijk mag zijn. Soms vraagt een situatie zachtheid, soms handelen, soms wachten.

Liefdevol leiderschap betekent altijd dat je angst mag overwinnen. Als er geen angst is, is liefde niet zo moeilijk. Angst overwin je niet door het te beheersen, je overwint angst met liefde. Daar waar angst is, is een (innerlijk) conflict. Je kunt dat door liefde overstijgen. Wees lief voor wat er achter je angst zit. Angst is een signaal. Veel leiders ontkennen hun angsten of nemen er geen verantwoordelijkheid voor en halen hun veiligheid uit controle en dominantie. Dat kan er heel krachtig uit zien, maar als onder controle-vraagstukken angst actief is, is het eigenlijk vrij slap.

Ik gun iedereen liefdevol leiderschap.

Want eerlijk is eerlijk: wie wil dat nou niet?

~Annemarie Baltus~
april 2020

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.