Inspira

Het drama van het begaafde kind

De ernst van schadelijk aangeleerd gedrag

Alice Miller doorbreekt met haar scherpe zienswijze taboes en dringt door tot de kern van problemen, de bron van opgelopen trauma’s in mensenlevens die vaak hun oorsprong vinden in de vroege kindertijd. De kern is hoe aangeleerd, schadelijk, onbewust gedrag door wordt gegeven aan volgende generaties met alle gevolgen van dien.

Hans wees mij op dit boek. Het is een klassieker voor therapeuten en coaches (veertigste druk 2015). Als je op zoek bent naar je Ware Zelf en je wilt dieper tot de kern doordringen zou je dit boek moeten lezen.

Het boek beschrijft hoe een kind in zijn kindertijd in de pijn van de ouder gaat zitten en dat gaat oplossen door zijn eigen gevoel te ontkennen en de ouder te bedienen. Dit doen alle kinderen. De ernst van de schade voor het kind is afhankelijk van de schade van de ouder.

Kinderen ontwikkelen in het bedienen van de ouder een overlevingspatroon. Dat patroon kunnen ze afkijken van de ouders en is ook afhankelijk van de plek in het gezin. Dat patroon is vaak een tijdelijke succesformule in je leven, maar op een gegeven moment is die tijd voorbij en mag je dichter bij jezelf komen.

Dit boek heeft mij nog bewuster gemaakt hoe sterk de druk van een familiesysteem is om je ware gevoelens verborgen te houden, te blijven ontkennen, om je ouder te behoeden voor pijn. Zo gaan patronen over van generatie op generatie, tot iemand opstaat om het te keren. Dit is echt een boeiend boek om jezelf weer een stukje beter te begrijpen.

~ Annemarie Baltus
2015

Lees hier meer  boekrecensies 
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.