Inspira

Egeltjes en de kracht van perceptie

‘Hé An, kom eens kijken, er zit een nestje egeltjes in de kast van de gasmeter’. R. klinkt helemaal enthousiast en ik ren er naar toe. We zijn in ons vakantiehuis op Texel.

Het is bijzonder. Er liggen twee kleine stekelige bolletjes verscholen in een bladerig nestje. Ik heb dat nog nooit gezien. Ik voel me op kraamvisite en krijg helemaal het euforische gevoel wat ik heb bij het zien van kleine baby’s.

Enthousiast app ik T. mijn tante. Zij heeft ook een huisje bij ons in de buurt.

Ook zij is helemaal euforisch.

‘s Middags kom ik óók nog een klein egeltje tegen in de tuin. Ik maak een filmpje en een foto. Bij gebrek aan enthousiasme bij mijn zoons, app ik naar vriendinnen. Ik ben helemaal blij.  

Ik Google wat het betekent als je egeltjes in je buurt hebt. De egel staat voor ‘vrouwelijkheid in zijn puurste vorm en gaat gepaard met zuivere intuïtie die feilloos is’. Mijn dag kan niet meer stuk.

De volgende dag komt T. op kraamvisite. Zij heeft haar schoondochter mee.

Vol verwachting lopen ze achter mij aan naar de kast van de gasmeter. Ik open het luik. Er komt een enorme penetrante geur mij tegemoet. De egeltjes liggen op exact dezelfde plek als de dag ervoor. Er zit een grote glanzende vieze vlieg op een van de egeltjes. Dit egeltje heeft zijn oogjes open en staart wat doelloos in de verte. Dat had ik gisteren niet gezien. Daar zat toen een blaadje voor.

‘Ze zijn dood’, hoor ik mezelf zeggen. Het is stil en mijn euforische gevoel is verdwenen en maakt plaats voor iets anders. Een soort leegte.

‘Gelukkig heb ik mijn jongens niet meegenomen’, zegt de schoondochter.

‘Egeltjes houden toch een winterslaap’, probeert mijn tante nog.

‘Niet als ze net geboren zijn’, zegt de schoondochter.

De kraamvisite druipt af. Het feestje is voorbij.

Ik ben in shock. De dag ervoor waren de egeltjes ook al dood. Bijzonder hoe perceptie werkt. Wat voor speelbal je gevoelens zijn van datgene wat je denkt waar te nemen.

Ik Google maar niet meer naar de betekenis van ‘nestjes dode egels in je buurt’. Ik geloof niet dat ik dat nog wil weten. Mijn feilloze zuivere vrouwelijke intuïtie zat er een beetje naast.

~Annemarie Baltus~
oktober 2020

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.