Inspira

Je Ego en je Ware Zelf: Twee werelden

Het verschil tussen je Ego en je Ware Zelf en de keuze die je daar zelf tussen kunt maken, is de essentie van mijn werk. Graag deel ik dit met jullie.

Ego

De buitenlaag van je persoonlijkheid is je Ego laag. Deze laag is primair, dwingend en reageert direct op de buitenwereld. Als iemand je bijvoorbeeld aanvalt, dan ga je onmiddellijk in de verdediging. Dat gaat vanzelf. Je Ego verdeelt de wereld en oordeelt over wat het tegenkomt: goed en fout, superieur en inferieur en is steeds aan het vergelijken. Je voelt het Ego niet aankomen, je wordt als het ware ineens bewust in deze laag.

Het Ego is gericht op overleven en gaat ervan uit dat wij leven in een wereld van schaarste en tekort, waar het recht van de sterkste geldt (vanuit het perspectief van het Ego is dat ook zo). Het Ego kan zich superieur voelen aan anderen. Als je echter een succes hebt behaald, dan is de kick maar van korte duur. De volgende uitdaging lonkt al. Het is nooit genoeg en onvervulbaar. Alles wat je van jezelf MOET komt uit de Ego laag.

Op zich heeft het Ego goede motieven. Het wil graag dat jij veilig bent in de buitenwereld en geen pijn (meer) zult hebben. Met dit doel scant het Ego voortdurend de omgeving. De basis is angst. Het geringste signaal wordt opgepikt. Daarbij wil het Ego ook garanties voor de toekomst. Het wil zeker weten dat jij dan veilig bent. Dat is onmogelijk. De toekomst blijft onzeker. Veiligheid ligt nooit buiten jezelf. Daarom kan in het Ego veiligheid niet gevonden worden. Hoe hard we ook proberen.

Het Ego heeft ook een oplossing: een ideaalbeeld. Als je daar maar aan voldoet, dan ben je veilig. Ook dit is onmogelijk. Niemand is altijd perfect, sterk en onkwetsbaar. Dit beeld gaat voorbij aan je menselijkheid. Wij hebben allemaal goede kanten en hardnekkige trekjes. Dat is lastig voor het Ego om te accepteren, waardoor het jou bekritiseert (of de omgeving), zodat je toch maar weer probeert te voldoen aan het ideaalbeeld. Dit is gedoemd om te falen.

Wat is de functie van het Ego? Het Ego zorgt voor het overleven van het lichaam en dat is belangrijk. Het maakt je ook wakker en bewust, waardoor je gaat zoeken, je gaat ontwikkelen en uiteindelijk (hopelijk) ontdekt dat je de oplossingen in jezelf moet vinden, omdat de weg die het Ego je aandraagt niet werkt. Voor je dit bewust bent, is het ontwikkelen vaak gericht op het bereiken van het ideaalbeeld van het Ego.

Tot een bepaald moment heb je een Ego nodig. Pubers ontwikkelen hun Ego, waardoor ze los komen te staan van hun ouders en een eigen identiteit krijgen. Als je eenmaal op jezelf staat en je Ego is genoeg ontwikkeld, dan mag je hem weer gaan afleggen.  Als je een te krachtig ontwikkeld Ego hebt, kun je echter moeilijker bij je gevoel en vertrouw je teveel op jezelf. Dat maakt het schakelen naar je Ware Zelf lastig. Een onderontwikkeld Ego leunt teveel op anderen. Je mag dan eerst leren op jezelf te staan, voordat het afgelegd kan worden.

Je talent komt uit je Ware Zelf en gaat via je Ego naar buiten. Daarom is het belangrijk dat je je Ego in beheer neemt, zodat je talent zo zuiver mogelijk naar buiten kan. Dat is voor de meesten van ons een levenslang zoekproces.

Ware Zelf

Wat is dan het Ware Zelf? Je Ware Zelf is de binnenlaag van je persoonlijkheid. Het zit ‘dieper’. Het reageert secundair en wacht tot jij luistert. Het roept je wel, maar dwingt niet en dringt zich niet aan je op. Het laat je vrij. Deze stem heeft een verenigend aspect in zich. Het is gelijkwaardig en zal je nooit een superieur of inferieur gevoel geven. De boodschappen zijn eenvoudig en vergroot de verbinding met anderen of het respect, als je een grens aangeeft die klopt (en dat mag je weer goed doorvoelen).

Hoe meer je leert luisteren naar deze stem, hoe meer je ontdekt hoe krachtig hij is, vol waarheid en liefdevol. Deze stem brengt rust. En helder weten. Het is de kunst om naar deze stem te leren luisteren. Dan ben je altijd veilig.

Dat wil niet zeggen dat alles leuk is, maar alles is te dragen. Soms brengt het luisteren naar je Ware Zelf (tijdelijk) veel stress voor het Ego mee. Je leert dan om te blijven luisteren naar je Ware Zelf, naar dat wat goed is voor jou, ook al weet je de uitkomst niet. Onderweg verdiept je vertrouwen en maak je je potentieel vrij. Hoe meer je naar je Ware Zelf luistert, hoe meer veiligheid en zekerheid je in je leven zult ervaren. Een zekerheid die je niet afgenomen kan worden.

Je maakt de overgang van overleven naar leven. Je gaat langzaam meer en meer vertrouwen op het leven, wat je altijd blijft uitdagen. Je geniet meer en er is overvloed (een innerlijke toestand van genoeg). Het leven wordt leuker, met minder zwoegen en moeten. Je ervaart vrijheid, je potentieel komt steeds meer vrij en je vergroot de verbinding en het contact met anderen, omdat zij geen bedreiging zijn. Je leeft je leven. Van binnen naar buiten. Vertrouwend op je innerlijke kompas.

Wij zijn vrij om te kiezen op welk fundament wij ons bestaan willen bouwen. Wij zijn vrij om te kiezen naar welke stem wij luisteren. Naar het Ego of het Ware Zelf. Je zult zien dat je krijgt waar je op bouwt. Wat dat betreft zijn oorzaak en gevolg duidelijk. Je herkent de boom aan zijn vruchten. Mensen die wij als wijs ervaren hebben geleerd om naar de stem van hun Ware Zelf te luisteren en kiezen hier bewust voor.

Voor mij zijn het Ego en Ware Zelf twee afgescheiden werelden. Als ik verbonden ben met mijn Ware Zelf, dan ervaar ik heel sterk dat de wereld van het Ego een illusie is (en niet wezenlijk bestaat). Totdat ik in de ban van mijn angst ben. In mijn geval is dat een  angst voor tekort. Dan lijkt de wereld van het Ego echt, maar besef ik tegelijkertijd dat het noodzakelijk is om dieper te gaan dan dat en de verbinding met mijn Ware Zelf te versterken.

Ook als je in de ban van het Ego bent, blijft er altijd een connectie, hoe zwak ook, met je Ware Zelf. De kunst is om die lijn elk moment te verstevigen, waardoor het steeds makkelijker wordt om ernaartoe te gaan en ruimte te geven aan datgene wat je echt zal vervullen.

~ Annemarie Baltus
23 augustus 2016

Lees ook het tweede blog van Annemarie over het Ego en je Ware Zelf: Tegenstrijdige behoeften
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.