Inspira

Er valt daar niets te halen

‘Er valt daar niets te halen’, zegt F., mijn coach tijdens een sessie. ‘Dat een ander het niet ziet of erkend, wil niet zeggen dat het er niet is. Dat gaat niet over jou. Dat is van de ander. Dat heeft niets met jou te maken.’

F. belt mij terug naar aanleiding van ons gesprek. Mijn pijn, dat ik zo niet wordt gezien, had bij haar nog lang na geresoneerd. Het telefoongesprek doet me goed en er komt intens verdriet vrij. Het is enorm helend en bevrijdend om zo erkend te worden.

Ontkend zijn is een groot thema in mijn leven, wat ik zelf rond mag maken. En dat wil ik ook. Voor mij is het wezenlijk, dat wat ik een ander leer, ook op het diepste niveau in mezelf oplos. Ontkenning is een van de overleefthema’s in mijn gezin van oorsprong. Als je ontkent, dan hoef je ook niets en blijf je altijd onschuldig. Het is pijnlijk makkelijk en je maakt er een ander knettergek mee.

Natuurlijk mag ik er meteen mee aan de slag.  

Ik zit klem in een situatie waarin de waarheid voor mijn gevoel wéér wordt verdraaid en ontkend en ik ervaar dat ik wéér niet word gezien, niet wordt gehoord en niet wordt gevoeld.

‘Er valt daar niets te halen’, als een mantra herhaal ik het in mijn hoofd.

Ik voel dat ik een keuze heb. Ga ik mijn oude groef in en vechten om erkend te worden of doe ik het niet.

‘Er valt daar niets te halen’, ik herhaal het nog tien keer.

‘Zullen we het over een ander onderwerp hebben?’, vraag ik mijn dierbare moeder.

‘Is goed kind.’

Zo nemen we de bocht en houden we het goed.

Op het hortensia niveau.

Ik wist niet dat het zo bevrijdend zou zijn. 

Zou ik er dan eindelijk vanaf zijn?

~ Annemarie Baltus

mei 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op de website van Inspira of abonneer je op de inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand onze nieuwste artikelen per e-mail.

Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.