Inspira

Reflectie op 2020: een les in vertrouwen en andere zaken…

Aan het einde van dit bijzondere jaar is het tijd voor een reflectie. Een nieuw team, corona, nieuwe programma’s, digitaal coachen, etc. Wat heeft dit jaar mij persoonlijk geleerd en zakelijk gebracht?

Mijn allerbelangrijkste les van dit jaar: ik kies voor vertrouwen. De crisis kwam en ik besloot meteen dat ik me door deze crisis niet gek laat maken. Mijn antwoord wordt vertrouwen. Op alle angst die komt, op al het onrecht wat ik zie, ik kies voor vertrouwen. Ik heb dat gedaan en doe dat nog steeds, elke keer opnieuw. Als ik in frustratie zit, als ik mij het leed van anderen aantrek, zeg ik tegen mezelf: ‘terug. Ik kies voor vertrouwen’. Het was soms alsof een stofzuiger alle energie uit mij trok.

De crisis raakt twee pijnpunten. Mijn ouders zijn ooit failliet gegaan, en zijn alles kwijt geraakt. Dat heeft diepe sporen nagelaten. Ik heb er een enorme angst voor tekort aan overgehouden. Daarnaast hebben wij ooit een pleegkind gehad en dan weet je hoe belangrijk een veilig thuis is. Bij de eerste schoolsluiting leed ik mee met de kinderen die dat niet hebben. Ik vond dat leed vele malen erger en dus belangrijker dan het overlijden van ouderen. Mijn oma was dement en haar overlijden was een enorme opluchting. Dus ik haak niet op die pijn.

Het bizarre was, als ik had bedacht mij druk te maken over de indirecte slachtoffers van corona, er altijd wel iemand dat ontkrachtte. Ik maak mij druk over een bepaalde leuke winkel in Putten en dan hoor ik niet veel later: ‘zij doet het heel erg goed hoor, ze heeft ook een website en het loopt als een tierelier.’ Dit gebeurde aan de lopende band. Vrienden met een hotel en een net nieuw restaurant in het Zuiden van het land: zij waren veel minder in de stress over zichzelf dan ik over hen. Het was voor mij een lopende les in loslaten.

Bij Inspira hebben wij een ongelooflijk inspirerend jaar gehad. Ons bedrijf heeft niet geleden onder de crisis. Voor mijn gevoel heeft het juist potentieel geopend. We hebben dingen gedaan die ik anders niet zou doen, omdat ik er niet goed genoeg in was. Nu ben ik het gewoon gaan doen en met vallen en opstaan goed in geworden, zoals bijvoorbeeld het maandelijkse webinar Inspira Live Online (schrijf je in! Elke eerste vrijdag van de maand zijn we in de lucht!), onder de bezielende leiding van Nelleke Boonman. Digitaal heb ik van alles geëxperimenteerd. Zonder corona was ik daar nooit aan begonnen. Ik kreeg daar veel energie van. Ik heb ervaren dat mijn bedrijf in de leiderschapstrajecten heel erg de kracht van de ontmoeting benut en dat betekent dat niet alles digitaal kan. Ook goed om te weten.

Daarnaast hebben we een nieuw team. Het was even schakelen toen vorig jaar in oktober M.1 opeens na 13 jaar ons ging verlaten. Ik vond het zo verschrikkelijk dat zij op had gezegd, ik kon alleen maar huilen. En toen ik in december in een liefdesverklaring met M.2 zat, (ik had net een boek gelezen over scale ups, als je bedrijf groeit, met wie wil je dan verder uit het verleden? Nou, ik wilde zeker verder met M.!), zei zij: ’uhh, nou An, ik moet je nog wat zeggen. Ik ga donderdag tekenen voor een andere baan.’ Van dat dus. Maar aan het einde van dit jaar staat alles weer goed. Miranda en Hennie zijn erbij gekomen. We hebben het goed met elkaar en het gaat bijna lijken op een geoliede machine. Ik heb ontdekt dat ik goed kan samenwerken en dat ik een fijne collega en leidinggevende ben. Het klinkt misschien wat gek, maar ik wist dat niet van mezelf. Heel fijn om te horen én te geloven.

Kortom een super jaar. Ik kijk uit naar 2021.

Hele fijne feestdagen, geniet van je dierbaren en steek een kaarsje op voor degene in je hart die er niet bij kunnen zijn.

~Annemarie Baltus~
december 2020

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.