Inspira

Waarom zou je als man vechten voor vrouwenrechten?

In de Volkskrant lees ik in een ingezonden brief dat het niet zo verwonderlijk is dat de Taliban Afghanistan zo snel innemen. Want: waar vechten de Afghaanse mannen eigenlijk voor? Zij houden dezelfde rechten onder de Taliban en krijgen nog meer macht over de vrouwen. Geen wonder dat zij snel de wapens neerleggen tegen de Taliban. Waarom zou je als man vechten voor vrouwenrechten?

Tja, ik heb daar niet zo snel een antwoord op.

Ik besluit het aan R. te vragen. Hij is tenslotte een man.

‘Hoe zie jij dit? Wat hebben mannen eigenlijk te winnen bij meer vrouwenrechten? Waarom zou je daar voor vechten?’

Hij haalt diep adem en zegt: ‘Het is heel simpel. Zonder gelijkwaardigheid heb je geen echt contact. En dat is een enorm gemis in je leven.’

Ik ben er stil van.

Dezelfde vraag stel ik ook aan mijn zoon: ‘waarom zou je vechten voor vrouwenrechten?’

Ook hij heeft een mooi antwoord: ‘Uit compassie voor anderen, vanuit waardigheid voor jezelf. Zodat jezelf trots kunt zijn op wie je bent en wat je doet. Het is niet eerlijk om vrouwen anders te behandelen. Daarom vind ik het onzin om respect te hebben voor ouderen. Oud worden verdient geen respect. Wat je gedaan hebt met je leven wel.’

Ik ben onder de indruk van mijn mannen.

Tijdens het poffertjes eten doe ik ook nog een poging bij mijn jongste zoon. Hij haalt zijn schouders op en begint met zijn broer over de nieuwe Spiderman film, waarvan de trailer net 16 uur oud is. De film wint het van de Taliban.

Ik dacht even dat ik omringd was door briljante geesten. Maar gelukkig zijn we allemaal gewone mensen.  

~ Annemarie Baltus

augustus 2021

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is. Ze schrijft regelmatig blogs over verschillende onderwerpen die haar bezig houden.

Elke maand geeft Annemarie een gratis Live Online sessie. De live sessie van Inspira is een moment van reflectie op je persoonlijke ontwikkeling en op je leiderschap.

Ook neemt zij podcasts op. Annemarie gaat in gesprek met succesvolle leiders die je een hoop leerzame, inzichtelijke en inspirerende momenten laten ervaren en je aan het denken zetten. De podcastserie heet ‘De kracht van liefdevol leiderschap’. De podcasts zijn gratis te beluisteren via Spotify (je hebt geen account nodig).

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je onze nieuwste inspiratie per e-mail.

Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.