Inspira

Angst, een pretbederver.

Nu ik mij weer goed en sterk voel, er veel meer liefde, plezier en lichtheid in mijn leven is, merk ik dat er iets anders terugkomt: mijn oude vriend, de angst voor tekort. Zo irritant. Ik maak me dan zorgen. In gedachten ga ik dan piekeren over de toekomst. Dat ik arm eindig. Heel erg arm. Ik verpieter. Het is alsof ik in mijn nieuwe lichte ruimte last heb van een insluiper. Een pretbederver.

Mijn basisangst is angst voor tekort. Er zijn ook andere basisangsten, die ik veel tegenkom in de coaching, zoals de angst om controle te verliezen, de angst om niet van waarde te zijn en de angst om er niet bij te horen. Van deze angsten heb ik geen last (meer). Maar die angst voor tekort is er één, die mij, als ik even niet oplet, bespringt. Ik voel ‘m niet aankomen, maar opeens zit ik te piekeren over mijn pensioen, en vooral het tekort eraan en wat ik daar allemaal aan moet gaan doen. In deze ‘opbeurende’ gedachtestroom word ik me hiervan opeens bewust. Ik realiseer mij dan dat ik er al een tijdje in zit.

Vroeger had ik dit nog vele malen erger. Ik weet waar het vandaan komt, mijn ouders zijn ooit failliet gegaan en dat had nog al wat impact op ons gezin. Ik heb er al vele sessies aan gewijd, ik heb er van geleerd, ben er van gegroeid. Ik voel dat er nu geen onverwerkt stuk achter zit. Ik mag innerlijk opstaan tegen die angst. Kiezen wat ik regie geef in mijn ruimte.

Ik app met J. een goede vriend. Hij appt terug. ‘Liefde wordt groter en groter. Ego (angst) komt in verweer. Kijk Ego aan. Maar ga niet met hem mee. Knipoog en lach hem toe. Hij mag er zijn. Ik heb je gezien maar kies voor de Heilige Geest (liefde).’ Het is een stukje uit het boek ‘De cursus in wonderen’.

Bij het lezen van de app, ervaar ik precies de lichtheid waarmee ik naar de angst mag uitreiken. Ik voel innerlijk haarscherp aan waar ik moet zijn om de angst te zien en te laten. Het is precies wat ik op dat moment nodig heb.

Dank J.!

~Annemarie Baltus
16 mei 2019

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.