Inspira

Leiderschap: het creëren van heelheid

‘Als leider moet ik dus vooral heelheid creëren’, zegt een deelnemer van het Transformationeel Leiderschapsprogramma tijdens de sessie ‘veerkracht en betekenis’. De deelnemer is een zeer ervaren leider en geeft leiding in een mannenwereld.

Heelheid gaat verder dan eenheid. Eenheid verwijst naar samen en heelheid naar oplossen. Als je er heel diep over nadenkt is het allebei hetzelfde. Heelheid, eenheid, het is allebei onverdeeld.

Het probleem van de leiders van onze tijd is dat zij aan de top zijn gekomen door eenheid te creëren in de zin van voor- en medestanders. Aan de top weet je hoe je momentum kunt creëren om je doelen te bereiken. Je hebt een gevoel voor onderlinge verhoudingen en timing. Je strategie is effectief. Veel leiders gebruiken macht om hun doelen te bereiken. In de politiek zie je dit veel en openlijk voorkomen. Het kan zeer effectief zijn. The winner takes it all.

Het is een beperkt perspectief. Als je vanuit heelheid leidt zijn er geen winnaars of verliezers. Je overstijgt dat niveau. Je leidt vanuit inclusie en niet vanuit exclusie. Het is een teken van ontwikkeling. Jij als leider wordt een bron van inspiratie om wie bent, hoe je doet en wat je hebt bereikt. Je wordt als MENS een voorbeeld. Niet omdat je voldoet aan een Ego plaatje.

Als je als leider heelheid wilt creëren en met meer gemak je doelen wilt bereiken gaat het erom dat de ruis van de lijn gaat. Je wilt in eerlijkheid en openheid samenwerken. Dit betekent dat verschillen en geschillen diepgaand aangekeken worden en gezien worden als kans voor groei. Dit betekent ook dat waar je blij bent en dingen super goed gaan, je dat uitgebreid kan benoemen. Waardering geeft de veiligheid om frustraties te bespreken.

Alleen als de dualiteit ten volle wordt erkend, is het mogelijk om heel te worden. Dit betekent dus dat je in alle eerlijkheid en openheid grenzen kunt stellen. Zelfs moet stellen om heel te worden.

Als je niet diep genoeg gaat en aan de oppervlakte blijft, ‘teflon leiderschap’, creëer je onderhuidse frustraties. Die komen er dan later uit en daar mag je dan weer mee aan de slag.

Als jij als leider kiest voor heelheid betekent dit het volgende:

–      Je lost je eigen persoonlijke issues op, zodat zij niet in de weg staan in het contact met anderen. Je bent je ten volle bewust bent dat je elke dag, bij elke ontmoeting, in elk moment in de spiegel kijkt. Als er ruis is, leg je het in het contact en los je het op. Wees daarin een voorbeeld.

–      Neem in elk gesprek de houding aan van volledige gelijkwaardigheid. Ook al heb je een gigantisch verschil in verantwoordelijkheid. Je kunt volledig gelijkwaardig zijn én compleet je verantwoordelijkheid nemen.

–      Nodig anderen uit om persoonlijke en niet alleen zakelijke issues op te lossen. Durf het intelligente en echte gesprek te voeren, met een liefdevolle onderstroom. Dit betekent dat je als leider je angst in beheer moet nemen. Als de omgeving bang is voor jou, heb jij werk aan de winkel. Maak angst bespreekbaar. Haal de angstige onderstroom uit het contact. Benader je omgeving vol vertrouwen.

–      Kaart problemen en blokkades open en eerlijk aan. Laat echtheid in het contact leidend worden in plaats van schuld. Daar waar dingen fout gaan en dus ‘schuld’ is, wordt verantwoordelijkheid genomen. Dat doe je door je fouten toe te geven, sorry te zeggen en op te lossen.

–      Spreek je waardering uit. Durf de kwaliteiten en successen van anderen ten volle te benoemen. Zorg dat managers en medewerkers voelen dat ze gezien worden en dat de bodem van het contact liefde is. De liefde waarin alle schaduwkanten naar voren kunnen komen. Durf te kiezen voor heelheid. Hoe beroerd het er soms uit kan zien, wat voor stomme dingen mensen ook kunnen doen, durf te zien dat er een liefdevolle kern achter zit, die het goed bedoeld. Al is het alleen maar voor zichzelf. Ga aan de buitenlaag voorbij.

‘In de acceptatie van het onvolmaakte, wordt volmaaktheid geboren’. Het is een van mijn favoriete uitspraken.

Veel succes. Ik gun de wereld meer heelheid en liefdevolle leiders. We hebben deze leiders keihard nodig om de mondiale problemen aan te kunnen pakken en op te lossen. 

~Annemarie Baltus~

januari 2021

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Wil je meer inspiratie? Abonneer je dan op mijn inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Managers en professionals, die uit zichzelf en uit hun directe (werk)omgeving willen halen wat er in zit, kunnen na een positieve intake het jaarprogramma Bewuste Leiderschap bij Inspira volgen. Kijk op de website voor meer informatie.

Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.