Inspira

Hoe connectiviteit en adaptief vermogen tot vrijheid leidt

Een blog voor jonge en/of frisse leiders.

Waar vroeger vrijheid werd ervaren in autonomie en welstand, wordt vrijheid door nieuwe generaties ervaren in connectiviteit en adaptief vermogen. Maar wat betekent dit eigenlijk? En wat vraagt dit van leiders?

Connectiviteit en aanpassingsvermogen zijn vanuit het perspectief van overleven essentieel. Als je snel kunt aanpassen aan nieuwe omstandigheden heb je de meeste kans om te overleven. Als je in staat bent om je snel met veel en nieuwe mensen te verbinden, heb je de meeste vrienden en steun. Noodzakelijk voor overleving. Wij zien dit ook in de natuur.

Als in je bedrijf vanuit angst wordt aangestuurd en schuldigen worden aangewezen, is het vanuit overleven handiger om je mond te houden, te doen wat er gevraagd wordt en te duiken of schuld te verschuiven. Dan heb je je razendsnel aangepast en hou je de connectie.

Maar je bent niet vrij.

Je bent gevangen.

Hoe leidt connectiviteit en aanpassingsvermogen tot vrijheid?

Connectie betekent dan in de eerste plaats een connectie met jezelf. Ben je in staat om snel het contact met jezelf te herstellen, als de omstandigheden je op je grondvesten doen schudden? Om je innerlijke reacties op te vangen en te dragen? Ben je in staat om vanuit eerlijkheid en openheid je weer te verbinden met de ander? Kun je je snel opnieuw verhouden tot een situatie om het juiste te doen?

Als je dit kunt ben je vrij.

Dit is een vermogen wat veel jonge leiders ontwikkelen en oudere frisse leiders bezitten. Het heeft met zelfbewustzijn te maken: je betrekt nieuwe informatie, en nieuwe ervaringen op jezelf en je leert ervan. Voor leiders is het belangrijk dat zij regie hebben in zichzelf, en dat wat er in hen gebeurt kunnen gebruiken als informatie.

Om te leiden en het goede te doen in relaties en nieuwe situaties. Hierdoor krijgt elke situatie zijn eigen antwoord en kun je als leider, leunen op, en verder bouwen aan relaties. Zo leidt aanpassingsvermogen en connectiviteit tot vrijheid.

De nieuwe leider is liefdevol.

Dat wil zeggen scherp en warm tegelijk. Hard op de inhoud, zacht op de relatie. Zo binnen zo buiten.

Dit betekent dat de leider kritisch is op zichzelf én zelf-compassie heeft. Als dat er niet is, zal het gebrek aan zelf-compassie het gebrek aan scherpte op het eigen aandeel versterken en worden uitgeleefd in de organisatie. De leider beschuldigt dan, oordeelt met een persoonlijke lading en kijkt innerlijk weg, met alle gevolgen van dien.

Daar schieten we niets mee op.   

Dus: jonge en frisse leiders wees en blijf zeer kritisch op je eigen aandeel in een situatie, wees vriendelijk voor je fouten, zodat je ook kritisch kunt zijn op anderen en vriendelijk voor hun fouten, zodoende kan er van fouten geleerd worden. Zondebokken worden niet gezocht. Niemand hoeft gediskwalificeerd te worden. Van fouten kun je samen leren en dat is nou precies waar adaptief vermogen en connectiviteit over gaat. Alles wat in de weg staat om kritisch te zijn en alles wat in de weg staat om vriendelijk te zijn, mag elke leider in zichzelf opruimen. Het zal de wereld goed doen.

Vrijheid door connectiviteit en aanpassingsvermogen. Jong kun je niet blijven. Fris wel. Wie wil dat nou niet?

~ Annemarie Baltus

september 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.