Inspira

Corona: een les in vertrouwen

Nou ik ben er weer. Ik ben aan de slag gegaan met mezelf. Misschien heb je mijn vorige blog over Corona Stress (https://www.inspira.nl/corona-stress/) gelezen, waarin ik aangaf dat oude overleefmechanismes het overnamen: angst, stress en mijn controlfreak. Ik mocht dus zelf ook weer aan de bak, want ik was zwaar teleurgesteld in mijn reactie op Corona.

We zijn in Nederland nog maar aan het begin van de Corana crisis. Het wordt nog veel erger. De ernst van de situatie is tot in de kern van mijn wezen ingedaald, en daarmee ook het innerlijke werk wat mij te doen staat.

Want ik wil deze periode een baken zijn voor anderen. Ik wil wat er buiten gebeurt, hoe moeilijk ook, vanuit mezelf beantwoorden met vertrouwen.

Ik heb twee lessen toegepast:

‘Het gaat niet om het afdwalen, het gaat om het terugkeren.’

Ik heb mezelf steeds maar weer herinnerd dat het niet erg is om angst, stress en mijn controlfreak te ervaren. Het is iets wat er is, maar niet wie ik ben en waar ik voor wil kiezen. Ik kies voor vertrouwen. Dus ook al lijkt de buitenlaag van mijn persoonlijkheid het tijdelijk even over te nemen, op het moment dat ik me er bewust van wordt, dan is er keuze. Verder bouwen op angst of bouwen op vertrouwen. Ik merk door steeds opnieuw weer bewust te kiezen voor vertrouwen, dat deze diepere laag in mij ‘vanzelf’ open gaat. Ik maak er actief en bewust een pad naar toe, door de angst en de stress heen. Dus niet door de angst en stress te relativeren, bagatelliseren, of te ontkennen, maar te doorzien voor wat het is: niets. Eckart Tolle zegt het zo mooi: ‘in het NU heb je geen probleem.’ Angst maakt tijd actief.

Het vertrouwen wat ontstaat is vormloos en staat los van de uitkomst. Dus niet: wij zullen wel gezond blijven, er zal me niets gebeuren. Niet door valse hoop, maar door hoop te geven. Wat er ook komt, ik kan het aan, jij kan het aan. Het komt goed, ook al verandert er van alles en lijken de zaken niet ten goede te keren.

‘Er is geen houvast buiten, alles is in jezelf.’

In deze periode is er weinig buiten je, om je aan vast te houden. Dat geldt bijna voor iedereen. Wij hebben enorm weinig grip op de hele situatie. Ik merk aan mezelf, dat ik bijvoorbeeld bevestiging zoek en houvast over mijn digitale aanpak in mijn werk, bij mensen die deze ervaring ook niet hebben. Voor iedereen is dit nieuw. Ik mag mijn eigen weg vinden en eigen koers varen in mijn aanpak in een voor mij onbekende manier van werken. Daarin moet ik leider zijn, terwijl ik ook geen idee heb. Het vraagt innerlijk leiderschap en vertrouwen op mijn innerlijke kompas. Ik heb namelijk wel een gevoel over hoe ik dit moet gaan doen en wat zou kunnen passen.

Ik luister er naar en ik stop met bevestiging vragen, terwijl ik wel afstem. Ik merk aan mezelf dat het weer veilig word. In mezelf. Het plezier komt terug en het wordt nu een uitdaging om de diepgang online te creëren. Ik heb vertrouwen, ook al is dat nog niet op ervaring gebaseerd.

Door deze twee lessen toe te passen, dus steeds weer terug te keren naar vertrouwen als ik ben afgedwaald en naar binnen te keren voor houvast, creëer ik een veilige haven in mezelf in een bizarre onrustige wereld.

Als afsluitende inspiratie een tekst van Willem Glaudemans:

‘Wees een lichtbaken’

Wees een baken van rust
Temidden van toenemende angst,
En laat je licht helder schijnen
Temidden van alle beroering

Wees een baken van rust
En kijk achter de veelal heftige
Materiële veranderingen
Naar de noodzakelijke geestelijke evolutie

Wees een baken van rust
En neem je authentieke plek in
Binnen het Grote Weefwerk van God
En leef je levensmissie

Wees een baken van rust
En verbind je met de vele Helpers
En lichtgenoten om je heen
Verbind je met je ware Zelf, je levenslicht

Weet dat je niet alleen bent,
En laat de branding van verandering
Over je voeten golven
En blijf stevig staan als baken van rust.

Willem Glaudemans

~Annemarie Baltus~
maart 2020

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.