Inspira

De kracht van het onbewuste: fossilized personality

kracht onbewuste leiderschapsprogramma

We hebben voor de vijftiende keer een intense en transformerende week achter de rug met het (persoonlijk) leiderschapsprogramma ‘de kracht van het onbewuste’. Het thema deze keer was ‘leven vanuit je essentie’. Dit programma raakt de kern van je wezen. Het blijft Karen en mij fascineren hoe er elke keer weer een groepsthema ontstaat. Deze keer was dat ook het geval: de gefossiliseerde persoonlijkheid. Eerlijk gezegd heb ik de term nog nooit gebruikt, probeer hem maar eens uit te spreken, maar het was precies waar het qua ontwikkeling bij iedereen over ging. We gebruikten voor het spraakgemak de Engelse variant: fossilized personality.

Wat is een gefossiliseerde persoonlijkheid?

Fossielen zijn alle resten en sporen van planten en dieren die geconserveerd zijn in gesteente. Ze hoeven zelf niet versteend te zijn. Een fossiel heeft ooit geleefd en is nu geconserveerd. Dat gaat ook zo met pijn. Pijn die er ooit was en destijds niet gevoeld kon worden, en dus niet losgelaten is, zet zich vast in je systeem.

Vaak is dit gestapelde pijn, maar het kan ook trauma van een heftige gebeurtenis zijn. Omdat deze pijn ontweken moet worden, bouw je met je kwaliteiten, het beste wat je (onbewust) kunt verzinnen een overlevingsstrategie om die pijn heen. Als je die overleefstrategie maar vaak genoeg herhaalt, wordt het een onderdeel van je persoonlijkheid: je denkt op een gegeven moment dat je zo bent en niet dat je zo doet.

Vertrouwde strategie

Je strategie voelt vertrouwd, veilig en werkt. Het houdt je staande en je overleeft ermee. Tot een bepaald moment. Daarna werkt het tegen je. Je krijgt er zelf last van of anderen krijgen er last van en jij dan ook. Je ervaart zelf dat er meer in je zit dan er uitkomt. Anderen ervaren dat ook. Je krijgt het er niet goed uit en vaak weet je niet precies wat je ‘verkeerd’ doet. Je zit in een bekend en vertrouwd evenwicht in jezelf, wat je wel gewend bent , maar wat je niet meer wilt.

Dit evenwicht is erg hardnekkig, stevig en het is niet zo maar doorbroken. Daarvoor moet je op een diep niveau met jezelf aan de slag. Als je dat niet doet en je aan de buitenkant van je persoonlijkheid blijft, dan ontwikkel je je gefossiliseerde persoonlijkheid naar een nieuw level. Je leert dan een nieuw trucje. Dat werkt dan ook weer een tijdje, maar het transformeert niet.

Om je gefossiliseerde persoonlijkheid te doorbreken heb je het volgende nodig:

  • Het begint met verlangen. Dat is waar je het voor doet. Vrij zijn, bij jezelf willen blijven, jezelf willen voelen. Je heb je verlangen nodig als drijvende kracht om te kunnen ontwikkelen.
  • Je moet van iets af willen. Frustratie. Je hebt bijvoorbeeld genoeg van jezelf aanpassen, om de kern draaien, overschreeuwen, of altijd maar doorgaan.
  • Je hebt de dankbaarheid nodig voor je gefossiliseerde persoonlijkheid. Het heeft je jaren geholpen met overleven. Het is belangrijk dat je dit ‘negatieve’ deel van jezelf accepteert in de volle omvang en het niet kleiner maakt. Als je het ontkent, of het mag er niet zijn, dan kun je het niet transformeren.
  • Je hebt de erkenning nodig van je schatten, de kwaliteiten die je jarenlang hebt kunnen opbouwen door je gefossiliseerde persoonlijkheid. Zoals bijvoorbeeld keihard werken, fixen en doorgaan. Of compassie: anderen kunnen aanvoelen en geven wat ze nodig hebben.  
  • Je hebt je gevoel nodig. De erkenning van de pijn. Als je ontkent dat het er zit, kun je de transformatie niet maken. Dit is erg belangrijk. Het ontwijken van pijn is het bestaansrecht van je gefossiliseerde persoonlijkheid.  
  • Om deze pijn in jezelf een veilig thuis te kunnen bieden (en niet op een afgesloten, bevroren, of gefossiliseerde plek) heb je Hogere Zelf kwaliteiten nodig. Dat zijn kwaliteiten die je persoonlijkheid ontstijgen en toch persoonlijk zijn, omdat jij er extra veel van hebt. Bijvoorbeeld het vermogen om het veilig te maken voor anderen, het vermogen tot acceptatie, het vermogen tot waarheid, of het vermogen tot compassie. Dit zijn kwaliteiten die verbonden zijn met jouw essentie en die vervormd zijn in je gefossiliseerde persoonlijkheid om de pijn te ontwijken. Nu kun je ze inzetten om je eigen pijn te dragen. Vaak werden ze eerst voor anderen gebruikt. Nu wordt het een fundament in jezelf en voor jezelf.  

Een pittig proces

We draaien dus met elkaar in dit programma vier dagen de diepte in, want de één triggert de ander en zo gaan we verder. Dat betekent: op onderzoek met elkaar en verdiepen door te confronteren, pijn toelaten, heel veel warmte, liefde en steun geven, ontvangen en toelaten. Daarnaast hebben we ook veel plezier met elkaar. We hebben echt heel veel lol.

Al met al een pittig en compleet proces.

Maar het werkt en transformeert. Je verandert er op een fundamenteel niveau van, omdat wat gefossiliseerd is, los gaat zitten, de pijn komt nabij of wordt los gelaten en een nieuwe weg in jezelf wordt gevonden.

Ik kan het iedereen aanraden.

Doe het!

Waarom ‘De kracht van het onbewuste’?

Wat opgesloten zit kun je niet gebruiken. Er komt weer meer van jezelf vrij. Angst en pijn verdwijnt meer en meer en uiteindelijk helemaal. Je leven wordt er zoveel leuker en makkelijker van. Je hebt meer om te geven en je vermogen tot ontvangen stijgt net zo hard mee. Daarnaast ga je wonen in een liefdevolle wereld, die je kunt vertrouwen. Niet omdat de wereld veranderd, maar omdat jij anders kijkt. Wie wil dat nu niet? Ik gun het iedereen.

Ook een keer mee naar het leiderschapsprogramma ‘De kracht van het onbewuste’?

Meer informatie vind je op de website of neem contact met ons op.

~ Annemarie Baltus

april 2021

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Wil je meer inspiratie? Abonneer je dan op mijn inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

In het leiderschapsprogramma ‘De kracht van het onbewuste’ leer je hoe je dichtbij jezelf blijft, waar je ook bent. Als je vanuit je essentie je leven wilt leiden, als je je ware kracht wil vrijmaken, dan is deze training iets voor jou.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.