Inspira

De metafoor van de brug

De meeste mensen deugen, maar niet iedereen. Hoe ga je daar mee om?

‘Misschien is het goed als je weer met je coach gaat praten zei mijn directeur tegen mij’.

X. zit na een aantal jaar weer tegenover mij. Ik mag hem bijzonder graag. Het is een man met een hart van goud, super open, eerlijk en duidelijk. Ik hou daarvan. Het is zo iemand waar je graag mee samenwerkt en leiding van ontvangt. Hij is senior manager en geeft leiding aan een aantal teams.

‘Vertel’, zeg ik.

Dan gaat hij los. Hij heeft een nieuwe collega van een andere afdeling waar hij helemaal niet mee uit de voeten kan. Hij heeft dat nooit. Maar nu was het zover dat hij in een gesprek helemaal niet meer uit zijn woorden kwam. Hij was zo gefrustreerd. ‘Wat gebeurt er met je?’ had zijn leidinggevende gevraagd.

‘Het is zo raar An, ik ken dit niet van mezelf. Ik heb het echt geprobeerd met haar.’

Ik vraag door en dan krijg ik het wel scherp. Hij heeft zich open opgesteld in de samenwerking met deze collega, maar er komt geen verbinding en respect terug. Het is een collega die zich op een dominante manier kan presenteren. Minachting heeft voor emoties. Bondjes maakt en aantoonbare valse beschuldigen heeft geuit en geen excuus maakt. Er is niet mee samen te werken omdat zij afspraken niet nakomt en nergens op terugkomt. Ze is wel heel goed met haar leidinggevende.

We gaan samen het rijtje langs:

  • Emotioneel oppervlakkig
  • Zwalkend moreel kompas
  • Altijd onschuldig, heeft het dus nooit gedaan
  • Geen zelfreflectie, kijkt niet naar zichzelf en eigen aandeel

Vier keer een vink.

Speelbal van een ander

Dan is het oppassen geblazen. Normaal gesproken leidt openheid en eerlijkheid over emoties tot verbinding en contact. Als iemand echter op deze vier onderdelen een groen vinkje heeft, dan loop je het risico -als jij wel opent en eerlijk bent- dat je een speelbal wordt van de ander. Je krijgt dan een mes in je hart, je windt je op en je krijgt een rationele reactie terug, in de categorie van: ‘Wat maak jij je nou druk. Er is niets aan de hand.’ De vermoorde onschuld.

‘Dit gevoel ken je vast wel’, zeg ik; ’niet gezien, gehoord en erkend, ze triggert een oud stuk. Je innerlijke kind neemt het over’.

‘Verrek’, zegt hij. Ik zie de herkenning in zijn gezicht.

‘Het is niet jouw schuld’, zeg ik. ‘Je mag het bij haar laten. Het niveau van samenwerking wat jij voor ogen hebt, ligt niet in haar bereik. Zij gaat de brug niet op.’

De metafoor van de brug

Ik vind dat een fijne metafoor. Als je goed samenwerkt komt inspanning voor de relatie van twee kanten. Je wilt allebei de hele brug over naar elkaar toe.

Als een ander de brug niet over komt jouw kant op, gaan gevoelige mensen hun best doen om die hele brug naar de ander te blijven slaan. Als er niets terugkomt is dat extreem frustrerend. De ander blijft aan zijn kant van de brug en laat jou ploeteren. Wat je je ook voorneemt, elke keer is het net niet goed en mag je opnieuw de brug op. De ander hoeft niet te bewegen, heeft geen probleem, omdat jij je verantwoordelijk maakt voor de gehele relatie.

Als je dit als kind al hebt meegemaakt met een ouder, dan heb je daar de voordelen en de nadelen van. Je kunt je goed inleven dat is handig. De andere kant van de medaille is, als er niets terugkomt, dat je jezelf gaat weggeven. Helemaal als het een subtiel proces is.

‘Stop ermee’, zeg ik, ‘laat haar niet onder je huid komen. Zet je hart op stil, sluit jezelf af en hou het bij de feiten. Geen emoties of persoonlijke informatie. Dat wordt tegen je gebruikt.’

Hij kijkt me aan.

‘Verwacht niets van de samenwerking en zorg dat je nooit alleen met haar afspreekt. Het is dan haar woord tegen het jouwe. Dit type persoon wil winnen. Als jij het goede wilt laten zegevieren, is het van wezenlijk belang dat je dit type persoon kunt weerstaan.’

Mensen die emotioneel leeg zijn. Ze zitten overal en ook veel aan de top.

De meeste mensen deugen

Vroeger dacht ik dat iedereen altijd het goede wil. Dat is een naïef uitgangspunt. Als iemand emotioneel vlak was dan kon ik dat vergoelijken; dat komt vast door trauma of iemand bedoelt het niet zo. Maar door schade en schande kom je er achter dat sommige mensen echt niet goed zijn en niet het beste met je voor hebben. Zij liegen en draaien, terwijl ze voor je ogen de vermoorde onschuld spelen. Ik weet nu dat dat ook bestaat.

De meeste mensen deugen. Dus niet iedereen.

Voor een liefdevol leider is het van cruciaal belang dat hij ook doorheeft wat liefdeloosheid is. Anders kun je niet leiden.

X. gaat naar huis. We maken geen vervolg afspraak. Hij weet wat hem te doen staat.

“People in therapy are often in therapy to deal with people in their lives who won’t go to therapy.”

~ Annemarie Baltus

maart 2023

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden






inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.