Inspira

De verdwijning van het universum

Soms heb je een boek dat precies op het juiste moment in je leven komt. Voor mij is dit zo’n boek. Gary Renard onderging een krachtig spiritueel ontwaken, waarbij hij zeventien uitdagende gesprekken met twee meesters voerde, die het leven van de auteur een totaal andere richting gaven. Laat Gary Renard nu ook nog eens op 20 en 21 mei naar Nederland komen om een workshop te geven. Ik heb me meteen ingeschreven.

Het boek is geschreven in een dialoogvorm. Het doet verslag van gesprekken tussen Gary en twee verschijningen die hij gedurende een aantal jaren heeft gevoerd. Voor degenen die er bang voor zijn: het is absoluut niet zweverig opgeschreven. Sterker nog het is heel duidelijk en ook praktisch. In het boek staat het toepassen van vergeving centraal om jezelf te bevrijden uit het geworstel in de wereld. De inzichten uit het boek zijn gebaseerd op de Cursus in Wonderen, een boek dat ik zelf als bronboek beschouw.

Het heeft mij geïnspireerd op het volgende: ik kan nogal fel reageren als het thuis niet gaat zoals ik wil of als de situatie anders wordt dan ik had gedacht of verwacht. Bij mij is boosheid en een bepaalde hardheid de belangrijkste overlevingsstrategie tegen pijn en gevoel. Ik wil dat niet meer, maar het voelt alsof het mij al te pakken heeft, voordat ik het zelf doorheb.

Het is vrij frustrerend. Ik bedoel, ik klus al jaren aan mezelf en dit blijft een hardnekkig trekje wat ik moeilijk in beheer krijg. Terwijl ik innerlijk weet en ook ervaar dat mijn echte bron, mijn essentie en daar waar ik, en wij allemaal, vandaan kom, licht en liefde is. Ik verlang ernaar om daar ook te zijn en te kunnen blijven als de omstandigheden veranderen. Anders ben ik een soort speelbal van en voor de omgeving. Zit het mee, dan gaat het goed, zit het niet mee, dan ben ik ongeduldig of word ik hard. Gelukkig lukt het al veel vaker dan vroeger om bij mezelf en zacht te kunnen blijven. Maar niet altijd. Bovendien wil ik ook graag op de wereld zijn en gewoon kunnen functioneren in het dagelijks leven. Ik wil mijn ding doen en mijn potentieel bereiken.

Het aspect wat in dit boek uitgebreid behandeld wordt is vergeving als sleutel tot innerlijke vrijheid en liefde. Het wordt heel praktisch uitgelegd en toepasbaar gemaakt.

Het centrale idee in het boek wat mij hielp, is dat wij in een droomwereld leven. Een levensechte droom weliswaar, we zitten er helemaal in vast en denken dat het echt is, maar toch blijft ons leven een droom. De kunst is om dat in je dagelijkse werkelijkheid ook zo te zien en je te realiseren dat iedereen die in jouw droom verschijnt een aspect van jezelf symboliseert. Want uiteindelijk zijn wij allemaal een, ook al ervaar je dat niet zo als je in je droom zit.

Dat je dit niet zo ervaart, is de bedoeling van het Ego. Het Ego is dol op verdeeldheid, en zorgt ervoor dat je met gedoe bezig bent en blijft. Anders heeft het geen bestaansrecht. Als je in de levensechte droom last hebt van anderen, dan projecteer je een deel van jezelf op de ander, namelijk onbewuste schuld. Je kunt jezelf hiermee de hele dag bezighouden. Schuld uitdelen aan iets of iemand en ondertussen proberen de wereld naar je hand te zetten, zodat (eindelijk) gebeurt wat jij wilt. Dat is wat het Ego wil en het is gedoemd om te mislukken.

Je komt uit de droom door vergeving. Dit doe je door onmiddellijk de ander te bevrijden van Schuld, door heel praktisch te denken: ik vergeef je, en te kijken welk aspect in jou de ander symboliseert. Daarmee komt dat aspect onmiddellijk bij je terug en kun je heel rustig iets aangeven of niet. Dat hangt af van wat je ermee wilt.

Ik merk dat het werkt. Ik voeg me bijvoorbeeld de hele zaterdag naar Rob, mijn man. De dag wordt ingericht naar wat hij wil. En komt er ineens nog een nieuw plan bij, waarvan verwacht wordt dat ik er ook in mee ga. Ik word boos, omdat hij helemaal geen rekening houdt met wat ik wil (en hier had mijn Ego wel de hele dag op door willen gaan!). Ik herpak mezelf en vergeef, en zie daardoor onmiddellijk dat hij eigenlijk gewoon zijn eigen ding doet en dat mijn pijnpunt is dat ik dat zelf ook wel wil! Ik ben me bewust van het omslagpunt tussen rust en boosheid en ik kan het op een prettige manier bespreekbaar maken. Hierdoor blijf ik zacht, ik krijg echt niet altijd wat ik wil, maar mijn gemoedstoestand blijft liefdevol. En dat is wel zo prettig.

Dus hierbij: Dankjewel Gary!

Er zitten veel meer inzichten in het boek, voor mij is dit het belangrijkste effect dat ik in de praktijk merk. Het boek is een aanrader! En een tip: lees het langzaam!

~ Annemarie Baltus
2 mei 2017

 

Lees hier meer over de Cursus in Wonderen en andere boeken
Lees hier meer  boekrecensies 
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.