Inspira

Duidelijk en vriendelijk

Duidelijk en vriendelijk. Het is mijn nieuwe mantra, wat voor bagger er ook over mij wordt uitgestrooid. Ik hoef er niets mee. Ik leer het van een werk-vriendin. Zij kreeg van een collega een narcistische aanval over zich heen. Zij bleef rustig, duidelijk en vriendelijk. Ze verdedigde zich niet. ‘Waarom niet’, vraag ik haar, hoewel ik het antwoord weet. ‘Ik zie een klein jongetje wat staat te schreeuwen’, zegt ze. ‘Ik hoef me niet te verdedigen tegen een kind. Ik tel tot tien, blijf duidelijk en vriendelijk, adem in en uit, tel nog een keer tot tien en soms nog meer en ik geef het tijd’. ‘En’ zegt ze: ‘ik blijf bij de feiten. Duidelijk en vriendelijk. Het gedrag keert zich dan tegen de persoon zelf.’

Ik herken het. Ik heb het ook geleerd. Ik heb me altijd verdedigd, tot ik het niet meer kon. Vanaf dat moment werd ik duidelijk en vriendelijk, toen verscheen bij de ander dat kleine kind, waar ik verantwoordelijk voor ben gemaakt, maar wat ik niet ben. Als je duidelijk en vriendelijk bent krijg je van een ander, die geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen innerlijke beleving en aandeel, soms enorme bagger over je heen.

Duidelijkheid  en vriendelijkheid: het is dus te leren. Wat de bagger van buiten ook met mij doet, ik pas me niet meer aan om te overleven. Ik verbind me met mezelf en mijn helderheid, zodat ik de connectie met mezelf behoud en ook de connectie met wat er is. Waar ik normaal gesproken in standje overleven schiet, en me ga verdedigen of de aanval kies, leer ik nu om me aan te passen aan mijn ware zelf en daar trouw aan te blijven. Duidelijk en vriendelijk.

En mijn geraaktheid dan? Die los ik zelf op. Inmiddels heb ik zoveel eigen grond, dat ik het gewoon kan hebben.

Wat een bevrijding. Ik gun het iedereen.

En wat een toeval, de een na de ander in mijn training heeft dit thema. Duidelijk en vriendelijk. Niet meer verzachten omdat je bang bent voor een lastige reactie van de ander, waar je je dan weer verantwoordelijk voor voelt.

Durf dus duidelijk en vriendelijk te zijn en de wereld ligt aan je voeten.

~ Annemarie Baltus

september 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.