Inspira

Een ervaren leider hoeft niet wijs te zijn

Een wijze leider heeft zijn Ego in beheer

In mijn werk ontmoet ik leiders die zeer ervaren en goed in hun vak zijn. Zij zijn in staat om grote groepen te leiden en bereiken daar veel mee.

Niet alle ervaren leiders zijn echt wijze leiders. Kijk maar om je heen. Als de leider zijn fundament in het Ego heeft, als zijn of haar bron van handelen op het Ego berust, dan ontbeert de leider wijsheid. Die wijsheid die ontstaat als je leidt vanuit je hart, als je leert om van moment tot moment terug te keren naar je hart. Als je hart niet je belangrijkste bron van handelen wordt, hoe ervaren je ook bent, zal het je aan wijsheid ontbreken.

Een wijze leider heeft zijn Ego in beheer. Dat is nog niet zo makkelijk. Het Ego heeft veel succes gebracht. Je kunt staan voor jezelf, je ambitie, je wint en hebt de oogst van succes: status, macht, positie, geld, aandacht en bewondering. The winner takes it all. Dat laat je niet zomaar los. Het Ego vertrouwt alleen op zichzelf. Maar de weg van het Ego is niet de weg naar wijsheid. De weg naar wijsheid gaat via het hart.

Als je een wijze leider wilt worden, zul je je hart in je leiderschap ruimte moeten geven. Hoe groter je ervaring als leider wordt, hoe meer je je hart laat spreken, waar je ook bent. Hoe meer je op je hart leert vertrouwen, hoe meer je leert dat daar waar je ontrouw aan jezelf was, het vaak mis ging. Je leert dat het niet goed voelt om mensen te misleiden ten behoeve van je eigen belang. Ook al heb je er succes mee. Het voelt niet goed en je wilt dit niet. Waar het Ego primair en dwingend tot je spreekt, is je hart rustig en stil. Je hart wacht op jou. De wijze leider neemt meer en meer zijn Ego in beheer door naar zijn hart te luisteren en te handelen.

Echte wijze leiders herken je aan hun mildheid. Zij oordelen wel, zijn scherp, maar veroordelen niet. Zij hebben begrip en zijn ook besluitvaardig. Zij hebben het vermogen om te aanvaarden wat er is. Zij praten met respect over anderen. Mensen werken graag met hen samen. Zij hebben naast het leiderschap in de buitenwereld ook hun innerlijk werk gedaan en blijven dat doen. Wijze leiders weten dat daar waar het Ego heerst, je hart op slot is. En waar je hart op slot is, heb je werk te doen. Dat willen wijze leiders. Het is gewoon fijn om een open hart te hebben en onbevreesd door het leven te kunnen gaan.

Als leider heb je keuze: durf ik mijn hart te laten spreken in ELKE situatie? Durf ik het licht in mij te laten groeien? Durf ik mijn onzekerheden en gevoelens die bij het leven horen toe te laten? Durf ik naar mijn schaduw te kijken? Durf ik te vertrouwen dat het goede echt zal komen, ook als ik het niet zie? Durf ik daar waar het spannend en duister wordt, mijn hart te blijven volgen? Of grijp ik terug op mijn Ego?

Vertrouwen op je hart durft niet iedereen. Wijze leiders hebben dat wel geleerd. Je herkent hen aan hun groeiende mildheid. Zij worden zachter en krijgen meer compassie. Zij leunen niet op oude successen, blijven inspireren en geven energie.

Wat kies jij?

Ik nodig je uit om een wijze leider te worden. We hebben je har(t)d nodig. Zoek de diepte op in jezelf. Neem je Ego in beheer. Ruim je eigen modder op en laat je hart spreken. Je zult de wereld aan je voeten hebben.

Veel succes!

~Annemarie Baltus
7 maart 2019

Annemarie is executive coach en trainer. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.