Inspira

Gedachtendiscipline in de maalstroom van het leven

Blijf je bewust van je waarnemer. Laat je niet meeslepen door onrust en de gedachten die onrust veroorzaken. Ga onderscheid maken in je gedachtestroom. Kies zelf wat je wel en niet wilt. Blijf je herpakken als je toch onverwacht wordt meegesleept. Hoe doe je dat? Check je gedachten op de volgende waarden:

Gelijkwaardigheid

Respect: je neemt de ander en jezelf gelijkwaardig serieus en je neemt ook de rol van de ander en jezelf serieus. Wijs gedachten af die over superioriteit/inferioriteit gaan. Niet door te vechten, maar door ze niet als waar aan te nemen en er aan voorbij te gaan.  Het is een ‘vergissing’. Richt je intentie op gelijkwaardigheid. De balans superioriteit/inferioriteit verwijst alleen naar een gevoel van ontoereikendheid in jezelf (‘ik ben niet goed genoeg’) en creëert onrust. Superioriteit creëert een toestand waarin je jezelf steeds boven de ander moet plaatsen en de ander onbewust klein houdt. Weet dat je dan de ander niet toelaat en dat dat stukje over jou gaat.

Vrijheid

De ander is vrij om iets aan te nemen of niet en heeft een vrije wil. Wijs in jezelf af (‘vergissing’) als je merkt dat er een dwingende onderstroom (eisen) zit in je vraag aan de ander of dat je iets perse wilt of dat iets perse moet gebeuren of dat je een ander een zienswijze wilt opleggen. Stop meteen, het is een ‘vergissing’. Doe een proces interventie en accepteer dat de ander ‘nee’ kan zeggen.

150911Inspira-0519-liggend

Vertrouwen

Wijs gedachten af die je vertrouwen niet voeden, maar juist onrust creëren zoals rampdenken en angst. Let op gedachten als: het komt nooit meer goed, ze vinden me niet oké (wat je nu nog oplost met complimenten halen, die je dan toch niet echt gelooft of de controle willen houden, die je toch al niet had). ‘Vergissing’, het komt echt goed. Het leven brengt je waar je moet zijn. Als je dat doet, zul je steeds beter in staat zijn om rust te brengen waar onrust is, in plaats van dat je het vuurtje opstookt. Geef je over aan vertrouwen, en weet dat elke omstandigheid in je hoogste belang is, ook al weet je niet wat het betekent. Ga mee met het leven, en wacht als je voelt dat je moet wachten en handel als je weet dat je moet handelen, vanuit innerlijke rust.

Verbinding

Rust heeft altijd een verbindend en verenigend aspect in zich. Wijs in jezelf gedachten af die oordelend zijn en je afscheiden van de ander. Zeg tegen jezelf: ‘vergissing’, want als je het goede in de ander niet ziet, ben je niet verbonden met het goede in jezelf en heb je jezelf ontkracht. Als je in jezelf gelooft, dan heb je geen oordeel nodig om dingen bespreekbaar te maken. Als je vastloopt in het werken met anderen en je bent in staat om dingen bespreekbaar te maken zonder de ander af te wijzen, dan ben je het meest effectief.

150911Inspira-0465-crop-liggend

Overgave

Maak ruimte voor je innerlijke kompas. Doe een stap achteruit en vertrouw erop dat een juiste ingeving komt, dat je de juiste mensen ontmoet, dat de antwoorden naar je toe komen. Niet dat je op de bank wacht tot de wereld naar je toekomt, maar dat je alert blijft en handelt als je moet handelen en wacht als je moet wachten. Zodat je meebeweegt met de stroom van het leven, in plaats van dat je de stroom wilt beheersen. Vertrouw op je gevoel (niet je angsten), dat innerlijke rustige stemmetje wat vertelt of iets goed voor je is, of niet. Of je iets moet doen of niet. Of je iets bespreken moet of niet. Los van morele of Ego-bedachte constructen. Dat stemmetje is rustig, je hoeft er niet naar te luisteren, het laat je vrij. En als het niet praat is het vaak een teken om even te wachten. Met vertrouwen.

~ Annemarie Baltus
2015

Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.