Inspira

Hoe stop je een bully?

Op de werkvloer zijn bully’s overal. Dominante leidinggevenden of collega’s in meetings, waarbij het lijkt of ze geen tegenspraak dulden. Waarbij je wel drie keer nadenkt voor je iets ter sprake brengt. ‘Je mag alles tegen mij zeggen’, wordt gezegd, maar zo ervaar je het niet. Dominant, oordelend en ongeduldig, eisend en dwingend.

Hoe stop je een bully, die dat vaak zelf niets eens doorheeft? Sterker nog, die voelt zich vaak super veilig in het eigen team. ‘Zo fijn, ik kan echt alles met jullie bespreken!’.

Maak van de eis een vraag

Alles wat de bully bij je probeert af te dwingen, kun je beschouwen als een vraag. Zet even alles op uit en beschouw de druk die er op je af komt als een vraag of verzoek, waar je ‘Ja’ of ‘Nee’ op mag zeggen. Dit creëert onmiddellijk innerlijke ruimte. Op het moment dat jij jezelf als gelijkwaardig beschouwt, en uit de dominantie (ik heb alle macht) of onderdanigheid (ik heb geen macht) komt, zul je merken dat er nieuwe ruimte komt en er letterlijk een nieuwe wereld voor je open gaat.

Vat de zorg samen

Realiseer je dat de bully strijdt voor een goede zaak. Durf het probleem krachtig samen te vatten en vat samen wat het probleem emotioneel met de bully doet. ‘Dus jij vindt het ongelooflijk belangrijk dat dit project op tijd af is, want het is cruciaal voor ons voortbestaan en je baalt er enorm van dat er steeds niet geleverd wordt’. Je scheidt de zorg, het hart van voor de zaak, en de emotie.

Erken de bully en erken jezelf

Toon begrip voor de zorg en voor de emoties van de bully. Weet dat er in de bully een enorm niet gezien, niet erkend en niet begrepen kind zit. Net als in jou. Toon begrip en geef erkenning. Als iemand lekker in zijn vel zit hoeft hij of zij dit gedrag niet te vertonen. Geef ook aan dat je het niet fijn vindt als hij of zij zo tegen jou/ het team doet. Erken de bully, en erken jezelf.

De bully heeft jou nodig

Dat strijden voor de goede zaak, kan hij of zij niet alleen, daar ben jij bij nodig. Stel je gelijkwaardig op en durf kritisch en realistisch te zijn. Geef tegenkracht daar waar nodig. Van een bully kun je leren om op een veel dieper niveau trouw te blijven aan jezelf. Juist daar waar erkenning pas komt als je trouw aan jezelf durft te blijven. Je wordt er sterker van.

De bully is emotioneel onvolwassen

Het is belangrijk om emotioneel volwassen te worden. Dat is een bully niet. Die is een speelbal van driften en emoties. Dat is emotioneel onvolwassen. Je wordt emotioneel volwassen als je bij moeilijke emoties durft te blijven, er doorheen gaat en niet wegloopt. Maak emoties bespreekbaar. Durf kwetsbaar te zijn. De bully is namelijk meteen bully af, als hij of zij zelf zou zeggen: ‘Ik merk dat ik enorm ongeduldig (emotie) wordt van de voortgang van het project. Ik heb moeite om me te beheersen. Waar zie jij mogelijkheden om dit project te versnellen (hulpvraag), want het moet echt sneller. De bully zou dan én in verbinding met zichzelf én in verbinding met anderen kunnen leiden. Als je als leider emotioneel volwassen bent, kun je stevig staan in spanningsvelden. Hierdoor ben je geen speelbal meer van de emoties in je omgeving. Het wordt dan veilig in jouw buurt. Het spel kan op het scherpst van de snede gespeeld worden, en iedereen kan het beste van zichzelf geven. En wie wil dat nu niet?

Ik gun je dus af en toe een bully, voor je emotionele ontwikkeling als leider.

~ Annemarie Baltus

februari 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie haar boek gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.