Inspira

Leiderschap: hoe creëer ik als leider een liefdevolle omgeving?

Een belangrijk aspect van leiderschap dat ik in dit blog wil bespreken is het vermogen om een liefdevolle omgeving te creëren. Ik bedoel niet een vergoelijkende of ‘we vegen de fouten onder het tapijt’ omgeving, waar uiteindelijk de frustraties door het vloerkleed naar boven komen. Een liefdevolle omgeving is een omgeving waar medewerkers het fijn vinden om te werken, doordat zij gewaardeerd worden en uit de verf komen. Medewerkers vinden het leuk om het beste van zichzelf te geven. Dit gaat vanzelf.

Als leider wil je een liefdevolle omgeving waarin het echte, intelligente gesprek gevoerd kan worden, op het scherpst van de snede. Een omgeving waar fouten gemaakt mogen worden, geleerd gegroeid en verbeterd kan worden. Daar heb je een veilige en warme setting voor nodig. Een veilige setting creëer je door liefdevol gedrag.  Dit betekent dat je als leider liefdevol doet.

Hoe doe je liefdevol?

  • Het allerbelangrijkste is dat je je waardering uitspreekt. Dat je kunt zeggen waarom je blij bent met de medewerker en wat jij vindt dat hij, zij of het team goed doet.
  • Zet complimenten en verbeterpunten naast elkaar. Durf een compliment helemaal te geven en niet af te zwakken door het kleiner te maken of er meteen een verbeterpunt aan vast te plakken.
  • Als je een niet goed functionerende of moeilijke medewerker hebt, durf toe te laten wat er wel is, en durf dat te benoemen. Zie wat goed en niet goed gaat los van elkaar.
  • Leer jezelf aan om in elk gesprek je waardering uit te spreken: ‘fijn dat je zo goed bereikbaar bent’. ‘Fijn dat je naar me luistert’. ‘Fijn dat je behulpzaam bent. ‘Fijn dat je zo je best doet’. ‘Ik word blij van je vrolijkheid, ik word blij van je aanpak-mentaliteit’.
  • Waardering mag je in waarden geven. Complimenten of waardering kun je geven over gedrag, en je geeft het meer impact door het toe te schrijven aan een waarde. Dus: ‘ik vind het fijn dat je zo goed bereikbaar bent (gedrag) en dat geeft me het gevoel dat ik op je kan bouwen en vertrouwen’ (waarde).
  • Durf royaal te zijn in het geven van waardering: ‘ik voel me veilig en vertrouwd bij jou’, ‘ik voel me door jou gerespecteerd’ of ‘ik zie dat je team zich veilig voelt bij jou’. Maak er een tweede natuur van om dit vaak en veel te benoemen. Ook al voelt dat in het begin onwennig om te doen.
  • Leer om kleine dingen ook te zien en te waarderen. ‘Dank voor de koffie’, ‘dank voor de lunch’, ‘dank voor je tijd’, ‘dank voor dit gesprek’. Zelf geef ik heel veel complimenten over kleding, maar dat heeft met mijn passie te maken. Ik zie wat ik mooi vind en dat zeg ik.
  • Durf je waardering veelvuldig te herhalen. Iedereen vindt het leuk om waardering te krijgen, ook al is het al honderd keer gezegd. Laat je collega niet pas op zijn/haar sterfbed weten waarom hij of zij onmisbaar is.
  • Als je kritiek hebt is het de kunst om je kritiek op een positieve manier aan een waarde te verbinden. Dus niet de weg naar een liefdeloze situatie: ‘je bent slecht bereikbaar (gedrag) en daardoor kan ik niet op je bouwen en vertrouw (waarde) ik je niet.’ Maar wel: ‘voor mij ben je slecht bereikbaar (gedrag). Als je me sneller terug zou bellen, zou ik veel meer het gevoel hebben dat ik op je kan bouwen en het vergroot mijn vertrouwen(waarde) in jou. Dat zou ik graag willen.’ Met je kritische feedback verhef je de ander naar een hoger niveau.  

Wat heel belangrijk is: meen wat je zegt. Wees echt. Slijmen werkt ook, mensen vinden het fijn om complimenten te krijgen, maar voor slijmen betaal je een hoge prijs. Ergens vertrouwen mensen je niet. En dat niet alleen, doordat jij onecht doet, kun je een ander niet vertrouwen. Onechtheid creëert wantrouwen. Het is aan jou als leider wat je kiest als fundament.

Veel succes met het creëren van een liefdevolle omgeving.

Je zult er zelf bijzonder veel plezier aan beleven.

~Annemarie Baltus~

februari 2021

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.