Inspira

Ontmasker de bully in jezelf

Ontmasker de bully in jezelf

Hoe ontmasker je in jezelf je bully? Dat deel in jou dat gefrustreerd raakt door gedrag van een ander en waarbij je bewust of onbewust je macht inzet om de zaken naar je hand te zetten. Daar waar je een ander stevig gaat beschuldigen of in een kwaad daglicht zet. Je hoeft geen John de Mol te zijn om een bully te hebben. En reken maar dat anderen daar last van hebben. Dat lijkt misschien niet zo omdat je omgeving stil valt en zwijgt, of erger nog, een beetje mee-knikt. Dit zijn signalen dat er wat aan de hand is.

Mijn bully

Ik heb ook een bully. Hij, ik noem het hij (want het voelt als een hij-deel in mij), gaat aan als mijn angst voor tekort wordt geraakt. Niet dat ik hem bewust aanzet. Nee hoor, het komt als ik me klem voel zitten en tegelijkertijd de baas ben/ macht heb over bijvoorbeeld de financiën. Een bully komt namelijk altijd als er een probleem is. Geen probleem, geen bully. Het is heel simpel. Er zijn maar heel weinig mensen, ik ken ze overigens niet, die hun bully aanzetten als zij op dat moment lekker in hun vel zitten.

Machtsmisbruik

Bully komt bij een bewustzijnsvernauwing die ontstaat door angst. Dus hoe groot het machtsmisbruik ook mag voelen voor degene die het ervaart, de machtsmisbruiker zit klem. Je plaatst je ergens boven, schat jezelf in het contact hoger en belangrijker in. Het is Ego, het is van iedereen, en van alle tijden. Als je nog erg onbewust bent, dan denk je werkelijk dat je boven de ander staat en belangrijker bent en dat je het recht hebt om je zo te gedragen. Dan heb je nog echt wat te ontdekken in jezelf. Machtsmisbruik, voelt overigens op het moment zelf voor de gebruiker niet als machtsmisbruik. Wel als je aan grooming doet, dan misleid je bewust de hele omgeving om te kunnen misbruiken of stelen, maar dat is bij de gemiddelde mens niet aan de orde. De meeste bully’s willen het goede voor het geheel. Het is belangrijk om je dat te realiseren.  

Hoe zit dat bij mij?

Deze week kwam het door X. Er was iets gebeurd en ik merkte dat ik compleet geïrriteerd reageerde. Ik was pissig, boos en gefrustreerd over X tegen mijn collega M. Ik kon de goede intentie van X niet heel houden. Ik zat vol oordeel en ik deelde dat met M. Ik wist ook dat als ik X zelf zou bellen ik niet tot een normaal gesprek in staat zou zijn. Dat zou een escalerend bully gesprek worden met het recht van de sterkste in actie. Precies het tegenovergestelde van liefdevol leiderschap. Datgene waar ik voor sta.

M. doet precies wat ik anderen ook leer. Ze neemt het op voor X. ‘Ik ken X zo niet. Dit is niet mijn ervaring met X ik denk niet dat je het nu goed ziet.’ ‘Wil je het nog een keer herhalen M.?’ vraag ik, nauwelijks in staat om te luisteren. M. herhaalt wat ze eerder zei. ‘Wat fijn dat je dit doet M., ik wil hier uit.’ Ik ben coach genoeg om te weten dat de emotionele lading over mij gaat. Waarom raakt mij dit zo? Waarom ervaar ik niet echt contact met X.  

Ik ben er nog niet, uit maar ik ga het eens onderzoeken in mezelf. En dan een goed gesprek met X bedoeld om het contact te verdiepen en te effectueren.  

~ Annemarie Baltus

februari 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie haar boek gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.