Inspira

Pinksteren

Dit weekend is het Pinksteren. Voor veel mensen betekent het niet meer dan een extra vrije, hopelijk zonnige, dag. Maar wat is eigenlijk de symboliek van Pinksteren? Volgens het Christendom vieren we dat de Heilige Geest over ons is uitgestort. Jezus kwam tot de vereenzelviging met de Christus, de Zoon van God, waarna de Heilige Geest op aarde is neergedaald. Als je rationeel van aard bent klinkt dit nogal abstract.

Voor veel mensen heeft Pinksteren geen betekenis, voor mij wel. In dit blog wil ik een symbolische betekenis aan Pinksteren geven en deze koppelen aan je persoonlijke ontwikkeling. Mijn inspiratie komt uit het boek Een Cursus in Wonderen, uit de boeken van Bram van Moerland (Het Evangelie van Thomas) die een prachtige uitleg geeft van de Nag Hammadi geschriften.

Jezus is de eerste mens die zichzelf in een aards leven volmaakt heeft voltooid. Dit betekent dat hij licht heeft gebracht in de diepste duisternis. Deze betekenis is voor mij een sleutel tot mijn ontwikkeling. Het zegt mij dat ik al mijn persoonlijke schaduwkanten naar het licht mag en kan brengen. Daar waar in mij wanhoop is, gebrek aan vertrouwen, twijfel of machteloosheid kan ik me openen voor het licht. Dat is een persoonlijke en belangrijke keus. Ik kies bewust voor licht. Het betekent ook dat ik schaduwkanten in mezelf durf toe te laten, omdat ik weet dat het licht sterker is. Schaduwkanten kunnen beangstigend zijn als je niet durft te vertrouwen op het licht. De Heilige Geest is de verbindende schakel tussen mijn donkere kanten en het licht.

De Heilige Geest representeert de meest zuivere stem die in jezelf aanwezig is. Daarom heet het ook Heilige Geest. Deze zuivere stem oordeelt niet en verdeelt de wereld niet. De Heilige Geest is zacht aanwezig op de achtergrond en wijst je de weg. De stem is te horen als je bereid bent om te luisteren en verder wilt reiken dan het Ego, de buitenlaag van je persoonlijkheid.

Ik gebruik mijn ratio om me te verbinden met het licht. Als ik in het donker zit, en moeilijke gevoelens ervaar, herinner ik mezelf eraan, dat er licht is, maar dat ik het niet zie en ervaar. Ik vertrouw erop, dat als ik mij richt op het licht in mezelf en de ander, er altijd weer licht zal ontstaan, hoe moeilijk de situatie er ook uitziet. Hoe meer ik dit toepas, hoe meer licht en verbinding ik ervaar in mijn leven.

Externaliseren, vergoelijken, relativeren, goedpraten, vermijden of ontkennen is niet hetzelfde als licht brengen in je persoonlijke duisternis. Het gaat erom dat je in de pijnlijke ervaring verbonden blijft met het licht. Wat deze ervaring ook is: verdriet, pijn, onmacht, angst of wanhoop. Dit vraagt vertrouwen, ook al kun je dat in het begin niet voelen, omdat het er niet is. Het is een persoonlijke keuze om voor licht te kiezen en deze keuze in jezelf te bekrachtigen.

Ik vind het een heel fijn idee om te weten dat ik in dit proces de steun heb van de Heilige Geest. Als het moeilijk is, en ik word stil van binnen, dan ervaar ik dat er een antwoord komt als het nodig is. Ik hoef alleen maar te luisteren. Het is ontzettend jammer, dat wij in ons rationele tijdperk, het contact met deze subjectieve wereld, die wel degelijk invloed op ons heeft, zijn kwijt geraakt.

Jezus bleef zich verbinden met het licht, ook al deden mensen hem kwaad. We lopen allemaal bewust of onbewust deze weg, ieder op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. We klungelen wat af met elkaar. Dat is de weg van de mens. Tot we het vermogen hebben ontwikkeld om een vergeven wereld te zien. We kunnen dus nog even aan het werk met onszelf!

Ik gun iedereen contact met de Heilige Geest. Echt. Ik ben als ongelovig gestart, maar door mijn groei, ontwikkeling en persoonlijke ervaring, weet ik nu dat er veel en veel meer is tussen hemel en aarde. Ook al kan ik het ook niet altijd rationeel verklaren, het wordt daarom niet minder belangrijk. Liefde, dankbaarheid, verbinding, de meest waardevolle krachten in ons bestaan, zijn subjectief, persoonlijk en waardevol.

Ik ben diep doordrongen van het feit dat liefde sterker is dan kwaad, ook al kan ik dat nog lang niet altijd in elke situatie onmiddellijk ervaren.

Liefde wint altijd, ook al lijkt dat niet zo in onze gebroken wereld. Het vraagt innerlijke wijsheid om dit te kunnen zien. Maar dan heb je ook wat.
Fijne Pinksterdagen!

~Annemarie Baltus
6 juni 2019

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.