Inspira

Stilstaan, hoe doe je dat?

Stilstaan, hoe doe je dat? Eigenlijk is stilstaan een onmogelijke opgave. Het leven beweegt altijd. Het is dus stilstaan in beweging. Het stille punt zoeken in jezelf waar het leven in jou begint. Dichtbij de bron. Wij komen daar het dichtstbij, als we flow ervaren, als we in een focus iets doen, met onze volle aandacht in het moment. In het creëren. Soms heb je dat als je sport, of als je pianospeelt, in mijn geval, ik moet daar zo mijn aandacht oprichten, dat ik er nergens anders mee bezig kan ben.

Gerichte aandacht is in dat geval stilstaan. Mijn aandacht is alleen hier en niet ergens anders. Het vraagt training van de geest om dit te kunnen. De kunst is dus om jezelf in het rennen niet te verliezen.

Mijn coach zei ooit tegen mij: ‘rust is doen wat bij jou past.’ Ik dacht toen nog dat rust nemen, niets doen is. Bijvoorbeeld op de bank zitten. Dat is niet echt mijn ding.

Maar mijn leven inrichten op doen wat bij mij past. Regie nemen op wat ik echt wil of echt niet wil. Mijn aandacht aan het hier & nu geven, maakt dat ik een weg loop naar innerlijke rust. Dat is overigens een hele actieve en levende toestand.

In dit stuk neem ik jullie hierin mee: Wat maakt dat je je verliest in het rennen? En hoe neem je de regie weer terug?

Reflecteer eens in jezelf:

 • Waar in mijn leven zit ik in de hoogste versnelling?
  • Concreet: wie, wat, waar en wanneer?
 • Waar in mijn leven kom ik niet toe aan de dingen die ik echt belangrijk vind?
  • Concreet: wie, wat, waar en wanneer?

Als je jezelf verliest in de drukte en weer regie wilt krijgen dan is het volgende belangrijk:

 1. Opladen: activiteiten doen die jou voeden, waar je jezelf leegt van bepaalde energie en waar je weer nieuwe ruimte krijgt. Dingen die jou voeden zijn persoonlijk: mensen ontmoeten, of juist niet, wandelen, rust, uitgaan, natuur etc.
 2. Opschonen: reflecteren wat de dingen met je doen, durven voelen en toelaten. Verwerken van oud zeer wat in het heden wordt getriggerd en waar je wellicht voor wegrent.
 3. Bewustwording van je Wil: wat wil ik echt in mijn leven? Wat is wezenlijk voor mij? Reflecteren op wat je werkelijk wilt. De diepte in.
 4. Je aandacht richten op het NU: je geest trainen om steeds weer terug te keren naar dit moment.

Opladen

Dit gaat over activiteiten doen die jou weer voeden, nadat je veel hebt gegeven, gewerkt of gezorgd. Rust nemen, ontspannen of activiteiten doen waar je plezier van krijgt, waar je jezelf leegt van bepaalde energie en waar je weer nieuwe ruimte krijgt. Dingen die jou opladen zijn persoonlijk: mensen ontmoeten, of juist niet, wandelen, rust, sporten, uitgaan, natuur, een massage, motorrijden, etc. Opladen is heel belangrijk om je leven vol te houden en in balans te blijven.

Opschonen

Je kunt niet uit de renstand als je niet naar binnen keert en opschoont. Veel mensen gaan van opladen, weer de hoogste versnelling in, putten zich uit, laden weer op, dan weer de hoogste versnelling in, opladen en zo verder. Tot het opladen niet meer voldoende is en dan zijn ze opgebrand. Opladen is dan symptoombestrijding.

Opschonen en toelaten van je emoties, reflecteren wat gebeurtenissen of mensen met je doen, leidt tot een innerlijke diepte en een intense ontmoeting met jezelf. Wat doen de dingen met mij? Waarom triggert iets mij? Welk oude patronen zijn er nog aanwezig. Wat mag ik verwerken? Wat mag ik loslaten?

Hoewel opschonen zorgt dat er weer ruimte komt, zul je merken dat er wellicht ook bij jou de vraag opkomt in de nieuw verworven ruimte: wat wil ik?

Bewustwording van je Wil

Om echt regie te krijgen in je leven is het belangrijk om nog verder te verdiepen. Je bewustwording te vergroten. Wat wil ik echt? Waarom besta ik eigenlijk? Wat is wezenlijk voor mij in mijn leven? Hoe zorg ik dat ik mijn leven inricht, zodat ik trouw blijf aan mezelf en kan doen waar ik voor geboren ben. Zorg dat je een focus krijgt op wat wezenlijk is voor jou. Dan gaat hard werken je ook voeden, omdat je intrinsiek gemotiveerd bent.

Je aandacht richten op het NU

Een van de allerbelangrijkste dingen om stil te staan terwijl je actief bent, is je aandacht steeds weer terughalen naar het hier & nu. Als je aandacht afdwaalt, herpak je zelf en spreek jezelf toe: ‘ik ben nu hier’. Elke keer opnieuw. Als het hier & nu lastig is, omdat het spannend is, zeg dan tegen jezelf: ‘ik kan het NU aan.’ Of ‘Alles wat er is mag er zijn.’ Hou je alleen bezig met zaken en mensen die je in het hier & nu je aandacht kunt geven. Het geeft innerlijke rust als je dit doet. Wat er in het hier & nu gebeurt kun jij gewoon aan. Het Nu is het enige moment wat er is. Als je elke moment helemaal aanwezig kunt zijn, zul je merken dat er een enorme innerlijke rust ontstaat en dat deze innerlijke rust zich verdiept tot een eindeloze ruimte, als je maar blijft terugkeren naar het NU. Je zult dan ervaren dat je niet rent. Wel dat je ten volle leeft. Het is voor mij een anker om naar terug te keren als ik merk dat ik aan het rennen ben.

Opladen, opschonen, bewustzijn van je wil, en je aandacht richten op het nu, is  zolang je leeft een ongoing proces. Het is nooit af. Gelukkig maar. Het leven verfrist en vernieuwt elk moment opnieuw. Het is een zegen als je dat elke dag kunt ervaren.

Hierbij nog wat reflectievragen ter afsluiting:

 1. Hoe kun je ruimte maken om stil te staan en op te schonen? Wat heb je daar voor nodig?
 2. Hoe ziet jouw innerlijk kompas eruit? Wat is wezenlijk voor jou? Als je nu je leven opnieuw zou inrichten, hoe zou je dat doen? Heb je nog onvervulde verlangens?
 3. Hoe kun je jouw bewustzijn van het NU vergroten? Wat heb jij nodig om je alert maken op het afdwalen van je geest, zodat je je aandacht naar het hier &  nu terug kunt brengen? Wat zijn jouw alarmbellen om op de rem te gaan staan?

~ Annemarie Baltus

december 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.