Inspira

Veerkracht en betekenis

Vorige week een prachtig vierde tweedaagse blok van het Transformationeel Leiderschapsprogramma afgerond. ‘Veerkracht en betekenis’ was het thema.

Veerkracht in de zin van overleven naar leven. Hoe kun je, als je Ego het overneemt en angst regie krijgt, weer terugkeren naar je ware zelf? Niet je Ego versterken maar je waarden voelen en waarde-gedreven reageren. Niet vanuit morele superioriteit, wat een Ego reactie is, niet vanuit een spirituele bypass, wat ook een Ego reactie is, maar gewoon reageren vanuit jezelf. Jezelf vertegenwoordigen voor dat wat wezenlijk is voor jou. Als er Ego actief is in jou en angst en spanning onder de oppervlakte regie voeren, dan vraagt het altijd dat je je kwetsbaarheid in beheer neemt. Dat is het moeilijke stuk aan liefdevolle leiderschap, omdat het voelt als wankel, onzeker, onwetend en onbekend.

Je wordt stevig van het toelaten van kwetsbaarheid. Innerlijk stevig, omdat wat er in jou is, er mag zijn. Je kan het hebben. Zacht en stevig. Daar is uiteindelijk geen Ego tegenop gewassen. Als je vanuit het Ego reageert, is er namelijk altijd nog een hele wereld in jou actief, waar je geen contact mee maakt, maar die je wel drijft. Als je geen persoonlijk leiderschap hebt in jezelf, dan kun je die gebieden niet benutten. Iemand die dat wel kan, die zijn hele zelf kan benutten en dat bewustzijn in zichzelf steeds weer vergroot, heeft uiteindelijk meer in huis.

Als je leert om niet meer zo bang te zijn van je Ego, niet terugdeinst, maar je Ego ziet als signaal voor innerlijke verdieping. Je raakt daar vertrouwt mee en daardoor word je gevoel en alles wat er in jou is, een volwassen onderdeel van je leiderschap. Dan heb je goud in handen. Gevoel wordt een bron van informatie die je niet hebt als je het onderdrukt. Gevoel wordt een mogelijkheid om te verbinden en interacties echt en oprecht te maken. Dat kan niet als het Ego actief is, want dan is interactie bedoeld om te winnen of niet te verliezen.

Een paar overdenkingen die naar voren kwamen deze twee dagen:

De liefde is er al. De innerlijke rust is er al.

Als je in een Ego-deel zit en je zit in strijd en gedoe, helpt het om jezelf er aan te herinneren dat de liefde er al is. Je kunt er alleen even niet bij. Hetzelfde geldt voor onrust. Er is een rustige laag in jou, maar je hebt er even geen contact mee. Zo sla je een brug in jezelf, van strijd naar liefde. Van onrust naar rust. Het gewenste is er al, maar je kunt er even niet bij. Het is een eerste stap de goede kant op. Universele liefde kan niet vernietigd worden. Net als de stilte. Stilte blijft over als onrust eruit is. Het is een keuze waar jij je op wilt richten.

Neither accept, nor reject

Als er iets op je afkomt waar alles in jou zich tegen verzet, wat je merkt doordat je je wilt verdedigen of aanvallen, kies dan voor deze zin: ’neither accept, nor reject’. Ik accepteer het niet en ik wijs het ook niet af. Je laat het in het midden hangen. Het kan een tussenstap zijn om iets bij de ander laten en wat jij daar bij voelt bij jou te laten thuiskomen. Je hoeft een ander niet te overtuigen, je hoeft niet te verdedigen. Deze zin heeft mij heel erg geholpen daar waar ik werd afgewezen en me niet gezien voelde. Daar waar de ander geen enkele verantwoordelijkheid nam voor zijn eigen gevoel en aandeel en mij gebruikte om op te projecteren, om zo zelf onschuldig te blijven. Super heftig. Ik kon er geen kant mee op. Het heeft mij geholpen om het niet af te wijzen, maar het ook niet te accepteren. Wat het mij oplevert is dat ik vrij kom van erkenning. Ik heb alleen mijn eigen erkenning nodig. Dat is uiteindelijk een groot cadeau in het leven: als je vrij kunt komen van erkenning. Dat vraagt innerlijk werk.

Maak niets persoonlijk

Vaak hebben sterke Ego’s onvolwassen jongetjes en meisjes in zich, die zich niet gezien, niet gehoord en niet erkend hebben gevoeld. Die voeren nu de boventoon. Het helpt enorm om de onverwerkte kwetsbaarheden van de ander te zien en die bij de ander te laten. Het is de kunst om je onvolwassen delen (oude kindpijnen) op te lossen om je Ego de baas te worden. Als je zelf iets persoonlijk maakt, dan is dat bij jou ook actief.

Hoe los je onvolwassen delen op? Met bakken zelfliefde. En moed. De moed om het steeds maar weer aan te gaan en het innerlijke werk te doen wat nodig, zodat je weer hernieuwd naar je omgeving kan reageren. Maar dan heb je ook wat.  

Het is super om dit te doen met leiders. Want we zijn toe aan wijze leiders. Leiders die de liefdeloosheid kunnen oplossen. De wereld snakt ernaar.

Ben jij een Senior Leider en je resoneert op het bovenstaande verhaal? Wie weet is ons jaarprogramma Transformationeel Leiderschap wat voor jou. We starten weer in januari 2023. Meer informatie kun je hier lezen.

~ Annemarie Baltus

november 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.