Inspira

Wetmatigheden uit het onbewuste

Het is de maand van de spiritualiteit. Een mooie aanleiding om een spiritueel citaat te delen. Misschien herken je jezelf hier wel in. Of niet.

“Je kunt niet altijd op de top blijven. Je moet weer naar beneden…. Dus waarom zou je je daar druk over maken? Alleen dit: Wat boven is weet wat beneden is, maar wat beneden is weet niet wat boven is. Let goed op de moeilijkheden op je pad, want bij het klimmen kun je die zien. Bij het afdalen zul je ze niet meer zien, maar je weet dat ze er zijn als je bij de weg omhoog goed hebt opgelet. Het is een kunst op zich om in de lagere regionen de juiste richting te vinden door de herinnering aan hetgeen je bij de weg omhoog hebt gezien. Als men niet langer kan zien, dan kan men tenminste toch weten.”
Bron: René Dauma

Voor mij beschrijft dit citaat precies waar mijn inzichten vandaan komen en waar ik aan vasthoud als richtlijn, als ik in het ‘lagere’ ben. Die inzichten zijn volledig doorleeft in de wat ‘hogere’, ‘mystieke’ of ‘zweverige’ ervaringen die ik soms heb. Doorleeft betekent in dit geval ook fouten maken en zo zelf ontdekken wat waar en niet waar is. Ik geef deze inzichten door in mijn werk, waarbij ik hoop dat anderen ze aannemen om te onderzoeken en zelf te doorleven. Zo komt wat onbewust is naar het bewustzijn. Dit gaat met vallen en opstaan en het is nooit klaar.

Als je dit ook wilt leren, dan is het goed om eens te kijken naar bepaalde ervaringen in je leven, waarin je open bent, heel bewust en helder. Dan zijn er wetmatigheden actief, die je weer kwijt raakt als je uit die toestand bent. Zo ben ik soms heel open en dan ervaar (voel en weet) ik dat er bepaalde wetmatigheden zijn, waar ik gevoelsmatig niet meer mee ben verbonden als ik weer gesloten ben.

Zo is daar het hele diepe besef dat alles klopt op elk moment. Toeval bestaat niet (net zoals de aarde ook niet plat was, toen de mensheid dat nog niet wist en er vol van overtuigd was dat hij rond was).

Een andere wetmatigheid is dat je precies bent waar je moet zijn (ook al heb je er geen zin in). Zo is er altijd hulp als je het echt vraagt (maar niet altijd in de vorm die jij wilt). Schuld en onschuld bestaat op een heel diep niveau niet. Wij bevrijden ons aan daders en we maken allemaal slachtoffers (dat wil niet zeggen dat je gedrag onbestraft moet laten, dat is niet wat ik bedoel).

Volledig uitgekauwde plannen maken in de vorm heeft weinig zin, omdat het universum niet bezig is om jouw vorm- plannen uit te laten komen. Daarmee blokkeer je ook de mogelijkheden om te manifesteren wat het leven echt voor jou in petto heeft. De Cursus in Wonderen zeg dat heel prachtig: ‘Je weet van niets wat de bedoeling is, maar alles is in je hoogste belang.’ Toch krijg je op een heel diep niveau wat je vraagt.

Aan de ene kant krijg je de mogelijkheden om te kunnen geven aan het leven wat je in huis hebt. Mits jij daar voor kiest, want zuiver geven vraagt persoonlijke ontwikkeling en dat is soms lastig. Aan de andere kant krijg je alle lessen aangeboden die je helpen om je verder vrij te maken en die je vermogens om te geven verder laten toenemen. Ook al zit jij niet te wachten op die les.

Het leven respecteert de Vrije Wil. Er is absolute keuzevrijheid. Dat wat goed is, wij hebben daar allemaal een innerlijke antenne voor, zal zich niet aan je opdringen. Zal niet intimideren, maar laat vrij. Vaak kiezen we voor angst. Dat hebben we niet eens in de gaten. Dat gaat vanzelf. Maar het gebruik maken van je hoger bewustzijn vraagt dat je alert wordt op angst en dat je van daaruit niet je keuzes maakt. Het is aan jou om hiervoor te kiezen. Het hoeft niet.

Het leven is een groot mysterie en wij zijn met ons bewuste bewustzijn verbonden met een glimp hiervan. Dat wat onbewust is wil meer bewust worden, dat is een innerlijke beweging. Het is de kunst om je innerlijk weten, vanuit de ervaring van het hogere, te gebruiken als je in het lagere vertoeft en het niet meer zo bewust kan voelen. Als je dit een richtlijn in je leven maakt, zal je dat enorm veel opleveren aan liefde, vrijheid en gevend vermogen. Je potentieel komt vrij en je durft steeds meer te vertrouwen, omdat wat je innerlijk al weet, zich ook uiterlijk manifesteert. Dit vraagt een persoonlijk ontwikkelingsproces, waarbij je zult merken dat je langzaam doch zeker ‘rechter en rechter’ wordt en steeds minder van je eigen grond afgaat.

Het is ongelooflijk moeilijk om de innerlijke stemmen te onderscheiden die maken dat je de juiste weg kiest. Dat is een proces van zuivering wat je zelf moet doen, en waar je ervaringsgewijs in leert. Als je voor elke ervaring die je hebt, ook al lijk je op het uiterlijke niveau voor 90% slachtoffer, jezelf verantwoordelijk maakt en je openstelt voor nieuwe inzichten, zul je merken dat je ongekend snel gaat groeien en je leven als vanzelf transformeert.

Ap Dijksterhuis heeft er een mooi boek over geschreven: Het slimme onbewuste, denken met gevoel. Hij behandelt vragen als hadden Mozart en Einstein een beter functionerend bewustzijn dan wij, of was het hun onbewustzijn dat hen tot genieën maakte?

~ Annemarie Baltus
28 januari 2016

Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.