Inspira

Alles op uit

Hoe maak je als leider een bewuste keuze in een oerwoud van mogelijkheden of beperkingen? Hoe groter de belangen hoe hoger de spanning. Hoe meer partijen betrokken zijn, hoe meer afwegingen te maken. Hoe hoger in de hiërarchie, hoe groter de druk. Hoe zorg je dat je geen speelbal wordt van je omgeving? Hoe besluit je vrij van druk van buitenaf? Veel leiders die ik ontmoet worstelen met dit vraagstuk.

Hoe blijf je trouw aan jezelf daar waar je je niet vrij voelt? Hoe neem je dan een besluit? Bewuste leiders maken bewuste keuzes.

Ooit kreeg ik een gouden tip van iemand, die ik nog steeds elke dag toepas bij grote en kleine besluiten: Ik zet de omgeving op uit.

Hoe doe ik dat?

Ten eerste absorbeer ik de situatie. Ik neem de hele situatie in mij op. Het gehele probleem, de uitdaging, de kaders, die van mijzelf en die van anderen, en de context. Ik absorbeer het helemaal. Maar ik analyseer niets en ik overdenk de situatie niet eindeloos met mijn ratio. Analyseren beperkt het opnemen. Je gaat dan in je hoofd de situatie doordenken, waardoor je alleen de capaciteit van je hersenen gebruikt om tot een besluit te komen. Misschien herken je het wel, dat bij lastige vraagstukken het antwoord of de oplossing opeens komt. Midden in nacht, onder de douche of tijdens het hardlopen. Het antwoord komt dan als een inzicht tot je. Juist als je niet nadenkt. Piekeren, analyseren en eindeloos doordenken, is vaak gebaseerd op angst. Je bent bang om het fout te doen of bang voor de gevolgen van je besluit. Je blokkeert dan de bron waar het inzicht uit komt. De kunst is om de toegang tot deze bron open te houden.

Vervolgens zet ik de omgeving op uit. Echt alles op uit en ik vraag aan mijzelf: wat wil ik hier? Wat klopt hier? Wat voelt goed? Daarna blijf ik stil en wacht op het antwoord.

Zo simpel is het. Absorbeer de situatie en zet alles op uit.

Als er veel partijen bij betrokken zijn voeg ik er voor mezelf nog bewust een extra intentie aan toe (eerlijk gezegd, doe ik dat altijd): ‘mag het hoogste komen en het goede voor alle betrokkenen’. Dit is een spirituele vraag aan een hogere orde om hulp bij dit besluit en om het goede te doen. Hierbij erken ik, door mijn beperkte blik, dat ik niet altijd kan overzien wat goed is voor het geheel. Ik stel mij met deze intentie open voor een hogere intelligentie of wijsheid. Ik ervaar het in mijn leven als zeer constructief om mij daardoor mede te laten leiden. Het vraagt overigens leiderschap en verantwoordelijkheid in de volgende fase, om dit besluit te volgen en concreet te maken.

Vervolgens wacht ik op wat er komt. Mijn ervaring is, dat er altijd een antwoord komt. Soms meteen, soms later, maar het komt. Als het een rustig kloppend weten is, zonder enige druk van binnenuit, dan weet ik dat het goed is om te volgen. Ik ben kritisch op de helderheid van wat komt. Als het mij laat twijfelen, of bijvoorbeeld als ik mij boven de partijen voel staan, dan weet ik dat het niet zuiver is.

Een waar besluit heeft een verbindend effect en voelt vrij. Het besluit en de uitvoering koppel ik los van elkaar. Want soms laat de uitvoering in een later stadium mij persoonlijk stretchen. Ik laat mijn besluitvorming daar niet door vertroebelen.

De opvolging van het besluit zelf vraagt, zeker bij besluiten die ik zelf als groot en belangrijk ervaar, leiderschap. Zoals moed om het te doen, volharding om vast te houden aan wat ik wil, ook bij tegenslag. Het vraagt persoonlijke ontwikkeling en groei. Als ik weet dat het besluit klopt, dan geeft mij dat vertrouwen als er tegenslag is en het niet meteen gaat zoals ik wil. Want dan weet ik dat het goed komt, ook al ervaar ik dat niet zo in het moment zelf.

Veel leiders die ik ken, luisteren goed naar hun gevoel en intuïtie. Zij zijn intelligent, kennen de feiten en kennen de context. Op de manier waarop ik het hierboven heb beschreven is het mogelijk om je besluitvorming bewust verder te verdiepen en gebruik te maken van de bron waar wijsheid en intelligentie uit komt.

Veel succes met al je besluiten! Absorbeer de situatie en zet je omgeving op uit.

Ik hoor graag of het werkt!

~Annemarie Baltus
10 oktober 2019

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.