Inspira

De nieuwe leider: emotioneel volwassen of emotioneel beheerst?

De nieuwe leider is emotioneel volwassen. Emotioneel volwassen is iets anders dan emotioneel beheerst. Gevoel beheersen lijkt emotioneel stabiel, maar het is eigenlijk emotioneel beperkt.

Vroeger was dit de norm. Gevoel werd gezien als zwak. Je moest sterk zijn en gevoelens inslikken. Met de ratio werd het gevoel eronder gehouden. Echte mannen huilen niet en vrouwen werden als hysterisch weggezet als ze teveel gevoelens toonden. Beheersing was het sleutelwoord. Gevoelens werden in stilte gedragen, verzwegen, onderdrukt en ontkent. Ook als er veel trauma in de familie was, door misbruik, geweld, ziekte, dood, oorlog of gebrek aan tolerantie. Om te overleven was het noodzakelijk om te onderdrukken. Empathie was geen positieve eigenschap die aan leiders werd toegeschreven.

Gelukkig mogen velen van ons de stap maken van overleven naar leven. Dit wordt ook gevraagd van de nieuwe leider. Deze stap maak je door je gevoelens toe te laten. Overleven is koud, leven is warm. Je wordt warm als je durft te voelen. Je wordt warm als je zacht durft te zijn. Mild. Aardig voor wat er in je is. Als je van overleven naar leven wilt gaan, is je gevoel welkom bij jezelf.
Als je leider wilt zijn die dat faciliteert is het belangrijk dat je warm bent voor de gevoelens van anderen. Warm en scherp. Zacht naast hard. Het mag er allebei zijn. Deze tijd vraagt sterke leiders die de emotionele beheersing achter zich kunnen laten en ook gevoel effectief kunnen benutten in hun leiderschap.

Heel vaak is deze leider een zij. Omdat zacht en vrouw beter past dan zacht en man. Er zit een grote collectieve blokkade die de implementatie van het nieuwe leiderschap tijdrovend maakt. Nu nog steeds hebben we met ingesleten overtuigingen te maken die ‘gevoel’ en ‘sterk zijn’ niet koppelen. Wie associeert het woord ‘sterk’ met ‘gevoel’? Wie associeert het woord ‘voelen’ met ‘kracht’? Wie associeert ‘leiderschap’ en ‘zacht zijn’ met elkaar? Want wie wil er een gevoelige leider zijn?

Voor wie is sterk zacht?

Voor wie is sterk warm?

Voor wie is sterk licht?

Precies, voor de nieuwe leider.

Als je durft om emotioneel volwassen te worden nodig ik je uit voor een van mijn programma’s. Voor middle management: Bewust leiderschap en voor senior managers en directors: Transformationeel Leiderschap

~Annemarie Baltus
januari 2020

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.