Inspira

Dood-begrepen

‘Ik heb mezelf dood-begrepen, om maar erkenning te krijgen’. X. wordt er wanhopig van. We zitten samen in een restaurant en bespreken wat ons bezighoudt. Dood-begrepen. Mooi gezegd. Ik herken het en begrijp het. Je bent dan zo bezet met het begrip voor de ander, dat je weg bent bij jezelf. Je begrijpt continu de ander, gaat weer uitreiken en aanpassen. Het leidt tot niets en dan begint het circus weer opnieuw.

Het zit diep bij X., het is hardnekkig en er is al eindeloos veel innerlijk werk op verzet. Als je bij het punt komt ‘ik heb me dood-begrepen’, heb je er vaak een lange weg opzitten.

Het is een patroon wat veel vrouwen hebben en helemaal als er grensoverschrijdend gedrag in de familielijn zit. Er wordt geen rekening met jouw gevoelens gehouden en er is je niet voorgeleefd hoe je grenzen aangeeft.

Je verplaatsen in de ander, de ander begrijpen, de ander centraal zetten en jezelf aanpassen is een manier om te overleven. Je gaat geven om te overleven, je gaat geven om erkenning te krijgen en soms gewoon om veilig te zijn. Tot je jezelf helemaal hebt weggeven.

Dat is een keerpunt. Tijd om dit patroon te keren. Als je jezelf innerlijk gedood hebt om de ander maar te begrijpen en te geven wat hij of zij nodig heeft, is het tijd om te stoppen. Tijd om jezelf te voelen en aan zelfzorg te doen. Het begrip wat je voorheen aan de ander hebt gegeven mag je nu aan jezelf geven. Aan je eigen gevoel. Je mag je grens aangeven.

Soms is dit ingrijpend voor (familie)- relaties en vriendschap. Soms niet en verdiept het juist het contact. Het is een kans voor groei. Een mogelijkheid om het echte gesprek te gaan voeren en de ander op een nieuwe manier te ontmoeten.

De ander is dat niet gewend in het contact met jou. Zeker als het om familie gaat. Je geeft aan dat het ook over jou mag gaan en dat jij ook iets nodig hebt in het contact. Soms, en dat is heel pijnlijk, word je dan met ‘koude uitsluiting’ ontvangen. Dat is dan zo. Kies dan voor jezelf en neem je pijn. Je hoeft de ander niet meer te begrijpen. Je hoeft je niet meer aan te passen. Wat niet gaat, dat gaat niet.  

X. heeft een enorm vermogen tot verplaatsen in de ander. Zij kan als geen ander de diepte in, de ander daar ontmoeten en bij de ander blijven. Dat is een ongelooflijke kracht, dat wat je leert als je je dood-begrijpt.

X. had dit enorme vermogen zonder het grensoverschrijdende gedrag niet kunnen ontwikkelen. Het geeft kracht om ook de schat te kunnen erkennen.

We hebben een prachtig gesprek en besluiten allebei: we stoppen ermee.

~ Annemarie Baltus

december 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden






inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.