Inspira

Hoe ontmasker je je eigen bully en hoe neem je weer regie?

Het valt mij op in de discussie over grensoverschrijdend gedrag, dat veel mannen en vrouwen, niet doorhebben dat zij een bully hebben. Hiermee kunnen zij over grenzen gaan. Het is dus belangrijk dat er meer bewustzijn op komt.

Hoe weet je nou of je een bully hebt? Als je van jezelf weet dat je dominant kunt zijn, ambitieus bent, temparament hebt en je geeft leiding, dan is de kans groot dat je ook af en toe last hebt van een bully. Het is belangrijk dat je doorhebt dat je bully actief is, want alleen dan kun je dit gedrag stoppen. Er is namelijk iets aan te doen. Sterker nog: als je leert om bullykracht om te vormen, kun je een liefdevol leider worden op de plek waar je nu een bully bent. Een bully creëert angst en kan ervaren worden als grensoverschrijdend. Behalve Poetin, wil bijna niemand dit, lijkt mij.

Dit blog bevat twee delen. Het eerste deel gaat over het ontmaskeren van je bully, en het tweede deel gaat over regie krijgen over dit gedrag.

Hoe weet je of je bully actief is? Hoe ontmasker je je eigen bully?

Je weet het beter

Een bully is een leider die neigt naar grensoverschrijdend gedrag door machtsmisbruik. Als je een bully hebt voelt het overigens niet als machtsmisbruik, je denkt dat je het gewoon vaak beter weet dan de omgeving. Je bent sneller en je hebt meer ervaring en je wilt tempo.

Signalen uit je omgeving

Je kunt jouw bully herkennen aan je omgeving. Merk je dat jouw gedrag spanning oproept bij anderen en vind je dat, als je eerlijk bent, onzin?
Praat jij meer dan anderen?
Vallen zij stil als jij praat en gaan ze luisteren?
Zie jij dat zwijgen als passiviteit?
Krijg je weinig kritische feedback en is je omgeving het vaak met je eens?
Luistert de omgeving meer naar jou, dan naar zichzelf?
Zijn het als je eerlijk bent, veel Ja-knikkers en volgers, terwijl jij daar eigenlijk niet van houdt?

Bully energie

Je herkent ook de bully in je eigen energie.
Je weet wat je wilt en de onderstroom is eisend, dwingend, bepalend.
Je hebt het gevoel dat je moet trekken en sleuren.
Je hebt vaak of regelmatig frustraties over incompetente mensen/teams/omgevingen.
Je bent niet bang om vanuit die frustraties de waarheid te zeggen.
Je hebt ongeduld, en dat is logisch, want het bedrijf/teams/mensen zijn ook traag.

Een bully heeft veel kracht. Het is de kunst dat die kracht zich verdiept en vandaaruit anderen inspireert, in plaats van fileert.

Hoe krijg jij dus regie over het bully gedrag?

Wees bewust

Wordt alert op bully gedrag en de onderliggende energie in jou. Je bully is primair. Dat wil zeggen, je zit er in en dan pas heb je het door. Je wordt je opeens bewust dat je aan het bullen bent. Zo gauw je je bewust wordt, ben je het niet meer, maar ben je het aan het doen. Stop onmiddellijk met dit gedrag. Ga dan dieper in jezelf op ontdekking. Waarom doe je dit eigenlijk?

Keer naar binnen

Je komt uit je bully, door naar binnen te keren en jezelf ruimte te geven om te onderzoeken wat er op een dieper niveau in je leeft. Even een time-out, niet om je bully te versterken, maar om hem te ontmaskeren. Wees lief voor ongeduld en irritaties. Durf je gevoel ten volle te erkennen en toe te geven. ‘Ik merk dat ik hier en nu extreem boos ben over de situatie’. Durf je emotie te gronden, in plaats van uit te leven op anderen. Dit is het belangrijkste aspect om jezelf van je bully te bevrijden.  

Innerlijke conclusies

Kijk naar welke rationele conclusies je in die bully energie trekt. De innerlijke conclusies op die energie zijn belangrijk zoals: ‘het hangt alleen van mij af’, ‘als ik het niet doe, gebeurt er niets’. Leer energie en conclusie te scheiden.

De conclusie op je energie is belangrijk, zodat je op een andere manier contact kunt maken. Je mag namelijk dieper. Het helpt als je die diepere delen in het contact legt met een ander, in plaats van alleen het oppervlakkige scherpe oordeel. Dien de ander niet van repliek door te zeggen ‘ik moet het allemaal alleen doen’, maar durf te verdiepen: ‘ik voel me op dit stuk er alleen voor staan en ik heb je hulp nodig’.

Maak vanuit gelijkwaardigheid contact met de ander

Maak van je bevel een vraag en geef de ander de ruimte om te reageren. Durf te delen wat er in je leeft. Leg het in het contact met de ander en geef aan wat je graag wilt. Geef de ander de ruimte om ‘Ja’ of ‘Nee’ te zeggen. Echt ruimte geven is voor de bully heel eng, maar je zult merken dat het verbindt. Het zal enorm positief werken, terwijl je Ego dat niet verwacht. Het is heel prettig om niet eisend te zijn in je energie.

Durf kwetsbaar te zijn

Als je dit niet gewend bent en je gaat dit doen zul je merken dat het wankel voelt. Neem dat risico en laat een nieuwe wereld voor je open gaan.

Als je bully actief is, dan heb je een alarmbel om meer over jezelf te leren en daardoor te groeien. De bully is een poortwachter naar meer informatie over jou, mits je naar binnen keert en eerlijk durft te kijken in jezelf. Maak contact met meer delen in jezelf, je kwetsbaarheid, je gevoelige plekken en je zorgen. Gevoelens willen niet opgelost worden, maar gevoeld. Zie gevoel als informatie over jou. Weet dat als je geraakt bent, het verleden voor je deur staat. Durf daar naar te kijken zodat je emotioneel volwassen kunt reageren, in plaats van dat niet geheelde kindstukken het overnemen. Emotioneel volwassen is overigens iets anders dan emotioneel beheerst.

Als je nu nog de slaaf van je bully bent, leer dan om je bully voor je te laten werken, zodat hij het niet meer overneemt. Je bully geeft je de mogelijkheid om je te ontwikkelen van een dominante leider die leidt vanuit angst, naar een liefdevolle leider die leidt vanuit vertrouwen. Je wordt dan een autoriteit. Je zult merken dat je dan veel meer voor elkaar krijgt met een moeiteloosheid, een efficiency en effectiviteit waar een bully alleen maar van kan dromen.

Ik gun elke bully deze bewustwording, zodat je uit kunt reiken vanuit gelijkwaardigheid, vanuit ruimte. Hierdoor gaan mensen mét je werken in plaats van vóór je. Wat een verlichting zou dat zijn! Voor elke betrokkene.

~ Annemarie Baltus

maart 2022

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie haar boek gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.