Inspira

In minimale tijd naar de top

Vandaag in de coaching heb ik met S. een geïnspireerd gesprek. S. is jong en wil snel carrière maken, zijn potentieel vrij maken en dat ook nog zo efficiënt mogelijk inzetten. In minimale tijd naar de top. ‘Gelukkig dat ik niet meer jong ben,’ denk ik. ‘Waarom wil je dat?’ vraag ik. ‘Nou, stel, ik ga met pensioen en ik ben bijvoorbeeld manager bij het Kruidvat, wat heb ik dan betekend? Dan heb ik me beziggehouden met de verkoop van Shampooflessen. Snap je?’
Ik snap het eigenlijk niet. ‘Als je directeur bent van het Kruidvat, dan heb je veel meer shampooflessen verkocht,’ zeg ik. ‘Is dat dan zo belangrijk?’
Hij is even stil en zegt dan: ‘Maar ik heb dan tenminste wel leuker werk gehad. En meer geld, zodat ik onafhankelijk kan zijn.’

Ooit zat bij mij aan de keukentafel een oud-directeur van een bank. We kenden elkaar al lang. Hij zei destijds tegen mij: ‘We waren alleen maar bezig met deals, omzet en groei. Maar als ik erop terugkijk, dan deed dat er niet werkelijk toe. Wat mij echt bijblijft van mijn loopbaan, is toch enkel de keren dat ik wezenlijk iemand heb kunnen helpen. Wanneer ik het verschil kon maken bij een medewerker, een collega of een klant. Ruimte die ik heb gegeven als mensen het nodig hadden. Kansen creëren als ze dat graag wilden.’ Ik vertel dit aan S. Het heeft meteen effect. Fijn die jonge slimme mensen.

‘Wat is nou echt wezenlijk voor jou?’ vraag ik. ‘Volgens mij wil je gewoon betekenisvol werk doen. Werk dat ertoe doet.’
‘Ja, dat klopt,’ zegt S.
‘Zoek dan uit wat jou zingeving geeft en baseer daarop je keuzes. Blijf trouw aan de innerlijke stem die je daarin de weg wijst. En dat is niet de stem van het Ego. Sterker nog, die zal je van dit soort zaken af willen houden.’

Ik leg S. uit hoe je de innerlijke stem naar een vervullend leven kunt herkennen: het roept zacht, schreeuwt nooit, is verbindend, vol vertrouwen, vraagt overgave en het voelt goed. Deze stem is in het NU. Als je maar van het NU naar het NU leeft, wijst die stem je de juiste weg en dan verschijnt voor je neus het leven dat via jou geleefd wil worden.
De stem van het Ego schreeuwt, wil garanties, denkt in de toekomst of het verleden, en wil grip.

S. herkent dit wel. ‘Ik moet me niet zo aantrekken wat anderen van mijn keuzes denken.’
Ik zeg maar niet tegen S. dat wat wij denken dat anderen over ons denken, gewoon onze eigen projecties zijn. Ideaalbeelden van het Ego die wel of niet vervuld worden. Niet alles hoeft in één keer begrepen te worden.

We keren terug naar het onderwerp onafhankelijkheid, wat S. ook aan een bepaald functieniveau heeft gekoppeld. ‘Het lijkt erop dat je vrijheid heel belangrijk vindt,’ zeg ik.
‘Dat klopt,’ zegt S.
‘Echte vrijheid kun je niet vinden in geld of een baan. Vrijheid is een innerlijke toestand. Die niet in de buitenwereld gevonden kan worden. Je kunt je bezighouden met vrij worden in de buitenwereld, maar als je innerlijke vrijheid vindt, dan ben je pas echt vrij,’ zeg ik.

S. wil weten wat ik dan precies bedoel.
‘Ook dit hangt samen met het luisteren naar de juiste innerlijke stem,’ vertel ik. ‘Als je van moment naar moment leeft en oprecht durft te delen wat er in je leeft en wat je wilt, dan ben je pas vrij. Maar dan moet je wel weten wat er in je omgaat en ook dat is een heel proces. Dan kom je jezelf tegen. En moet je gaan aankijken waar je nog niet vrij bent. Want dat zijn de interessante gebieden. Daar waar het soepel gaat, daar hoef je niet te zijn.’

S. kijkt me aan. Nu zijn we echt begonnen. Ik kijk uit naar ons volgende gesprek.

~ Annemarie Baltus
30 mei 2017

Lees hier meer  blogs     van Annemarie.
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.