Inspira

‘Je bent een HUFTER als je doorstuurt’

En dan is daar de campagne van KPN over het doorsturen van intieme beelden. Heel goed dat daar aandacht voor is. Tegelijkertijd is het gek dat de norm niet ter discussie staat. Namelijk: je kunt het als jongen voor een meisje heel moeilijk maken, als je intieme beelden doorstuurt, waardoor ze wordt uitgelachen buitengesloten. Dit is zo pijnlijk voor het meisje zelf, dat ze mogelijk tot zelfmoord wordt gedreven. Alsof het iets is om je te schamen als je intieme beelden aan je vriendje stuurt. Het is iets om je te schamen als je intieme beelden van je vriendinnetje doorstuurt. Laten we de boel eens om gaan draaien. Je mag best wel voelen dat je een hufter bent als je dat doet. En dat dat geen normaal gedrag is.

Een paar jaar geleden had een klant van mij dit probleem met haar 13-jarige dochter. Verschrikkelijk wat dat meisje over haar heen kreeg. Ik besloot dezelfde avond meteen met mijn zoon, van dezelfde leeftijd, te gaan praten.

Ik vertelde hem wat er met de dochter van mijn klant was gebeurd. Hij vond het maar een raar verhaal.

Ik vroeg aan hem: ‘wat zou jij doen als iemand jou deze beelden toestuurt?’ Ik was benieuwd naar het antwoord.

 ‘Ik zou tegen deze jongen zeggen: ‘Gast, waarom stuur je mij dit?’.

Vervolgens vroeg ik hem: ‘Zou je het zelf doorsturen?’

“Nee natuurlijk niet, waarom zou ik dat doen?’

Dat wist ik eigenlijk ook niet. Waarom zou je die beelden in vredesnaam doorsturen?

‘Dit meisje wordt voor hoer uit gemaakt’,  zei ik.

Toen keek hij met helemaal vreemd aan.

 ‘Hoezo zij? Hij is eerder een hoer. Hij stuurt het door.’ 

Onderwerp afgedaan, einde van het gesprek. Ik was echt super blij dat mijn zoon er zo naar kijkt.

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en is mijn zoon net 17 jaar.  

Vandaag aan het ontbijt haal ik de KPN campagne aan en refereer aan ons gesprek van jaren geleden. Hij herinnerde ons gesprek en dacht nog steeds hetzelfde over.

‘Krijg jij weleens van dit soort beelden?’, vroeg ik hem. ‘Nee’, zei hij, ‘Ik heb dat soort vrienden niet.’

‘En’, vervolgde hij en dat vond ik helemaal mooi, ‘en wat als ik het wel krijg. Zij verandert er toch niet van.’

En zo is het.

Laten we vooral spotjes gaan maken over hoe gezond gedrag eruit ziet als je te maken krijgt met het delen van intieme beelden van anderen. Spreek elkaar aan wanneer jij zo’n bericht ontvangt!

Je bent nou eenmaal een HUFTER als je doorstuurt!

 

~ Annemarie Baltus

februari 2024

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.