Inspira

Learn or lose

Leren of verliezen. Als je niet blijft leren tijdens je loopbaan, dan verlies je uiteindelijk je waarde op de arbeidsmarkt. Learn or lose.

Blijven leren wordt vaak uitgelegd met opleidingen of cursussen volgen. Het grootste probleem met (oudere) werknemers is alleen vaak niet de kennis, maar de attitude. De openheid van geest verdwijnt. Alles is al gezien en gedaan, waardoor het vermogen om zich als nieuw te verhouden tot wat er is, bijna niet meer lukt.

Waar vroeger geleerd werd van ervaringen, ziet men nu alleen maar de bevestiging van waar men al van overtuigd was. Bevestiging van dat wat men denkt te weten. Waardoor overtuigingen verder vast gaan zitten. Mensen kijken door een gekleurde bril naar een situatie. Naarmate de tijd verder tikt gaat de bril alleen maar vaster zitten. En dat kan heel vermoeiend zijn voor de omgeving. Die ervaart namelijk dat je niet mee wilt. Dat ervaar je zelf overigens niet zo.

Het gaat er bij learn or lose juist om dat je je waarde op de arbeidsmarkt houdt als je leert om een intrinsiek lerende houding aan te nemen. Door je geest open te houden. Een denkgeest die openblijft en niet blijft hangen in vastgeroeste overtuigingen. Het vermogen om jezelf en anderen in elke situatie opnieuw te ontmoeten. Op ontdekkingsreis te gaan in het moment. Te durven ervaren wat er in jou gebeurt en wat zich aan jou openbaart. Dat kan alleen als je ‘leeg’ bent vanbinnen.

Om ‘leeg’ te zijn vanbinnen moet je aan de bak met jezelf, de ruis die je zicht vertroebeld aankijken en ongedaan maken, door het compleet te doorvoelen en de wijsheid te ontdekken die achter het vertroebelde zicht verborgen zit. Je moet je leven aan durven gaan. Je niet laten leiden door angsten. En dat betekent een leven lang leren. Als je dit doet en blijft doen, valt je leeftijd weg en blijf jij zelf over.

‘Ervaringen doen we allemaal op, maar leren van een ervaring niet’, zei een wijs iemand aan het begin van mijn carrière tegen mij.

Dat zie ik nu ook bij mensen van mijn eigen leeftijd. Zij challengen hun geest niet meer, melken wat zij nu weten uit en ze blijven hangen in wat zij vinden. Ze bouwen er geen substituut voor op. Ze moeten heel veel leuke dingen doen om het leven aangenaam te houden. Omdat het vanbinnen zo saai is. Omdat hun relatie zo saai is. Omdat het werk zo saai is. Omdat er vanbinnen niets meer beweegt. Bevrediging moet vanbuiten komen.

Je hebt elk moment een mogelijkheid tot leren. Je kunt elk moment iets nieuws ervaren. Je kunt elk moment groeien. In elke ontmoeting met werkelijk iedereen en in elke situatie gebeurt er iets in jou. Als je probeert niet meteen iets te vinden, je oordeel opschort, en de diepte ervaart wat de situatie en anderen met jou doen, dan leer je over jezelf, je leert over anderen. Je kunt oefenen met delen. Je maakt fouten, waar je dan weer van kunt leren. Meer en meer maak je je ongekende vermogens vrij.

Dat betekent een leven lang leren.

Learn or lose. Je kunt ook in zekerheid, het bekende en in veiligheid blijven hangen. Dat is ook een keuze. Op de lange termijn betekent dat verliezen, zeker in deze tijd. Maar misschien ben jij oud genoeg en kun jij dat nog net uitzingen.

Ik probeer van iedereen te leren, te ervaren wat de dingen met mij doen. Te delen wat ik ervaar, te voelen wat klopt voor mij en wat niet en daarnaar te handelen. Te groeien en nieuwe gebieden aan te raken. Ik probeer mezelf te challengen in datgene wat ik wil geven aan anderen en ik word daar steeds beter in. Ik kan blijven groeien en nieuwe gebieden in mezelf ontdekken.

Het is heerlijk om een rijk innerlijk leven te hebben. Ook al is dat niet altijd makkelijk en wordt het niet perfect. Want ik voel, ik heb angsten en onzekerheden, oude gevoelens moeten verwerkt worden om verder te kunnen gaan. Mijn schade en mijn talenten zijn net als bij iedereen met elkaar verbonden. Warmte komt vrij, ik heb veel liefde in de aanbieding, begrip en mededogen. Ik kan het ook steeds beter ontvangen. Maar ik kan ook confronteren en zeer scherp zijn. En als ik niet oplet en bang ben, ga ik behoorlijk uit mijn plaat. Leren is overal aanwezig. Ik maak ondanks alle goede bedoelingen ook telkens weer nieuwe en oude fouten. Grote en kleine vergissingen. Waar ik dan weer van leer. Het is er allemaal, het mag er allemaal zijn en ik kan nog overal groeien.

Het mooie is: omdat ik ververs, ververst mijn omgeving met mij mee. Zo binnen zo buiten.

Ik gun het iedereen.

~ Annemarie Baltus
19 april 2018

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.