Inspira

Life is happening while you make other plans

Een bizar jaar heb ik achter de rug. Ik maak plannen, doe wat goed voelt, volg mijn intuïtie, maar het is net of het doel wat ik voor ogen heb, nooit wordt bereikt. Net als je denkt dat alles weer in orde is, komt er een bus van links of van rechts of beide kanten. Klant weg, klant erbij, toch niet erbij, toch wel, collega erbij, collega weg, geen collega, nieuwe collega. En dan heb ik het nog niet over de zeer verdrietige privé gebeurtenis die de aarde onder mijn voeten doet schudden. Er gebeurt van alles wat ik niet in de hand heb en waar ik mij onmachtig bij voel. Het gebeurt en ik heb de gevolgen, maar geen invloed. Goed voorbereid en toch geen controle. Life is happening while you make other plans. 

Elke keer weer opnieuw schakelen , aanpassen en doorgaan.

Ik zie het ook bij sommige coachees. Zo zijn je kaarten goed geschud, het spel goed gespeeld en opeens is het speelveld 180 graden gewijzigd en val je buiten de boot, om redenen die niets met jou te maken hebben. Onrechtvaardig voelt het.

Zo heb je alles, zo heb je niets. Eerlijk gezegd voel ik me in de wereld nergens echt veilig. Er is geen enkele echte zekerheid te bekennen. Als ik lees wat ik heb geschreven, voel ik me een soort slachtoffer van het leven zelf. Zo heb je alles, zo heb je niets. In essentie is het leven ongrijpbaar. 

Alles of niets ervaringen heb ik meegemaakt bij het faillissement van mijn ouders. Ik was toen negen jaar oud en in één klap stond mijn leven op zijn kop. Alles werd verkocht en we verhuisden naar een dorp verder weg en ik ging naar een nieuwe school. Ik heb er mijn draai nooit echt gevonden. Alle schoonheid en geluk werd vervangen door armoe,  onuitgesproken spanning en ongelukkigheid.

Ik heb dat meegemaakt bij het onverwacht overlijden van mijn vader. Ik was 17 jaar oud, toen mijn vader aan een hersenbloeding overleed. In een klap was alles wat tot dan toe vanzelfsprekend was in het leven, er niet meer. Het voelde destijds alsof mijn basis was wegvallen.

Ik heb het ook meegemaakt, toen het uitging met mijn eerste lange relatie. Dat was ook een soort vervang ervaring. Zes weken nadat het echt uit was, had hij een ander ten huwelijk gevraagd. 

Ik denk ook dat mijn hang naar zekerheid, een zekerheid die mij niet afgenomen kan worden, uit deze ervaringen voortkomt. In de onderstroom komt bij mij een soort paniek als iets van mij weggaat of dreigt te gaan. Ik wil het behouden. Koste wat het kost. Daar ga ik aan mezelf voorbij. Ik houd vast aan wat ik heb en laat niet los.

Als ik er op reflecteer gaat het meer over veiligheid dan zekerheid. Zeker zijn dat ik veilig ben. Ik vind het niet zo erg als er een klant weggaat, als ik weet dat er een nieuwe komt. Ik vond het niet zo erg dat het uitging met mijn toenmalige vriend, als ik geweten had, dat er een nieuwe kwam.

Eeuwige bestaansveiligheid. Ik denk dat wij heel veel doen voor die eeuwige bestaansveiligheid. Als primaire reflex. Vaak hebben we niet eens door wat we er allemaal voor doen, omdat we onbewust zijn van de onderstroom van onze coping mechanismen. 

Ik realiseer me dat ik het afgelopen jaar een uitnodiging krijg om mijn verlieservaringen op een nieuw niveau te overstijgen. Bestaanszekerheid bestaat niet. Veilig worden in bestaansonzekerheid, dat kan wel. 

Vertrouwen op het leven. Ik weet dat ik dat kan. Ook als ik even in onzekerheid zit. Ik heb een hart gevuld met liefde en vind altijd mijn vermogen tot genieten weer terug. Zelfs in het alleruiterste geval, als er helemaal niemand meer is, ben ik niet alleen, want ik heb de liefde nog.   

Wat wil een mens nog meer. 

~ Annemarie Baltus

December 2023

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.