Inspira

Moedige leiders: dare to care

We hebben moedige leiders nodig. Leiders die woorden van verzoening spreken. Leiders die durven kiezen voor liefde. Dare to care.

Als het, zoals nu, echt moeilijk wordt en het erop aan komt, kiezen leiders voor hardheid. Geweld handhaven met nog harder geweld. Regels nog strikter naleven. Uitspraken die leiden tot nog meer geweld. Hardheid, omdat dat goed doet bij de achterban. Het is ontzettend ouderwets en patriarchaal.

We missen leiders die verzoening prediken. Die verdeeldheid kunnen voorkomen in plaats van aan te jagen, waardoor we straks we weer een leider nodig hebben die dat kan oplossen. We hebben nu wijsheid nodig. Geen veroordeling en geen verdeling in wij en zij. Deze discussie moet juist vermeden worden. Inclusiviteit en geen exclusiviteit. Zeggen wat je wel wilt en niet wat je niet wil.

We hebben leiders nodig die empathisch en regulerend kunnen optreden. Onvrede is een broeinest met een lontje en hardheid steekt het lontje aan.

Het is belangrijk dat er meer bewustzijn komt over geweldloos leiderschap. Wees je bewust van geweldloze communicatie. Wat zeg je: ‘Ben je van de pot gerukt?’, of ‘Hoe kom je zo ver van je kern verwijderd?’. Dit laatste dan wel zonder verwijt in de onderstroom. Je stelt een vraag waar je ook het antwoord op wilt weten.

Laten we in onszelf angst omzetten in liefde. Moedige liefde. Durf liefdevol te blijven, waar het ontbreekt. Stijg boven het conflict uit en spreek woorden van verzoening. Wees empatisch, durf te begrijpen én stel grenzen.

Leiders sta op en stijg boven jezelf uit. Durf nu een nieuwe leider te zijn en niet pas als het hele land verdeeld is, zodat je op de brokstukken van verdeeldheid je verkiezingswinst kan oogsten.

Hoe stel je een grens? Nou, zoals de harde kern van de jonge AZ supporters zei: ‘demonstreren mag, maar onze stad wordt niet gesloopt’. Er werd niet gezegd: ‘We laten onze stad niet door idioten slopen.’

Stoere uitspraken als: ‘We gaan heel hard handhaven!’, kan een uitnodiging voor rellers zijn. Een reller heeft eigen verantwoordelijkheid en maakt eigen keuzes. Maar leiders beïnvloeden keuzes. Daar moet je als je leider bewust van zijn.

En als je geen leider bent, wees dan een moedige moeder, vader, vriend of partner. Hou je reller thuis. Dare to care.

~Annemarie Baltus~

januari 2021

No alt text provided for this image

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Wil je meer inspiratie? Abonneer je dan op mijn inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

In het leiderschapsprogramma ‘De kracht van het onbewuste’ leer je hoe je dichtbij jezelf blijft, waar je ook bent. Als je vanuit je essentie je leven wilt leiden, als je je ware kracht wil vrijmaken, dan is deze training iets voor jou.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.