Inspira

Twijfel als schuilplaats

‘Als je het doorhebt, dan is het eigenlijk zo klaar als een klontje. Maar als je er nog middenin zit, dan overzie je de essentie ervan eigenlijk helemaal niet’.

Ik heb een werkvriendin aan de telefoon. Ik deel met haar mijn persoonlijke afdronk na een weekje trainen met mijn collega Karen in Groningen. We zijn daar geweest voor de enorm intensieve training ‘De kracht van het onbewuste’. Het thema in maart is ‘Leven vanuit je essentie”.

Ik groei er zelf ook van. Deze keer een niet mis te verstaan inzicht: ‘ik twijfel om grip te houden’. Om mezelf te beschermen voor teleurstelling, om de pijn van diepe afwijzing tot op het bot te voorkomen.

Twijfel als zelfbescherming

Ik heb twijfel nodig omdat ik niet veilig ben bij onvoorwaardelijke liefde. Ik ken dat niet en ik houd dat af. Uit zelfbescherming. In mijn relatie bijvoorbeeld; ik ben daar veel veiliger dan ik gevoelsmatig durf toe te laten. Dit geldt ook voor mijn bedrijf, er is veel meer comfort dan ik gevoelsmatig durf toe te laten. Twijfel komt als ik kwetsbaar ben. Als schuilplaats. Het kan bijna alles vernietigen en het is intens vermoeiend.

Gelukkig heb ik nog wel de beschikking over een helder innerlijk weten, wat ik volg, waardoor ik de twijfel voor lief neem en het minder vernietigt dan het zou doen, als ik dat contact met mijn innerlijk weten niet zou hebben.

Veiligheid

Het is fijn om dit diepe inzicht te hebben, omdat ik nu zover ben, dat ik de liefde ook wil toelaten en niet bij de voordeur al wil stoppen. Het is ook fijn om te kunnen adresseren waar het vandaan komt. Dat ik nu wel veilig ben, daar waar ik het vroeger niet was en niet wist. Het doorleefde inzicht levert mij een diepe rust en vertrouwen op.

Een deelnemer verwoorde het ook zo mooi bij de afsluiting: ‘Liefde is kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid geeft verbinding. Verbinding geeft kennis. Elkaar kennen geeft leven.‘

Tijd dus om te veranderen.

Komt dat even goed uit.

De lente komt eraan!

Tijd voor groei en tijd voor de liefde!

Ik ben er klaar voor.

~ Annemarie Baltus

maart 2023

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.

Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Inspiratieboek ‘Liefdevol Leiderschap’ bestellen? Dat kan hier.
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.