Inspira

Van verwijt naar behoefte

Daar gaan we weer. Ik ben boos, teleurgesteld of wat het ook is. Voor ik onze jongste zoon naar bed breng, zeg ik tegen R. dat ik zo met hem wil praten. Nou ja, praten. De les lezen. Het komt eruit als een dienstmededeling. Ik hoor het mezelf zeggen. Dat bozige toontje. Vreselijk. Ik kus mijn kind welterusten en loop terug naar de woonkamer.

Ik wil dit niet zo. Ik wil zo niet zijn. Ik wil niet deze bitcherige vrouw zijn.

Ooit ben ik naar een voorstelling van Huub Stapel geweest. Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. De scene die mij het meest bijstaat is de scene waarin Huub beschrijft hoe een ruzie tussen een man en een vrouw gaat. De vrouw praat en de man weet dat hij de tsunami maar even over zich heen moet laten komen. Iets terug zeggen heeft weinig nut.

Onze klusjesman heeft dat ook weleens gezegd, ‘Het is belangrijk dat een vrouw je de les leest. Dat hoort erbij. Anders is het geen goede vrouw.’ Hij had op afstand een keer wat opgemerkt tussen R. en mij. Ik denk eerlijk gezegd dat hij ook met regelmaat de les werd gelezen, maar dat terzijde.

Van verwijt naar behoefte. Ik weet wel hoe het moet. Het boek Geweldloze Communicatie heb ik lang gebruikt in mijn trainingen. In het heetst van de strijd vergeet ik het. Dan is er toch iets in mij wat boos wil zijn en blijven. Een verwijt geeft strijd. Spreken vanuit een behoefte verbindt. Maar tussen theorie en toepassen in de praktijk kan jaren zitten. Soms denk je dat je het nooit leert.

Op de terugtocht naar de woonkamer neem ik een besluit. Ik ga het anders doen, want ik heb er genoeg van. Wonderwel lukt het. Ik zeg wat ik niet fijn vind, wat ik graag zou willen op een rustige manier. Het voelt wel kwetsbaar. Zachter. Dat is toch anders dan de kracht die ik kan voelen als ik in mijn oude standje sta. Dat voelt toch veel steviger.

Het effect is totaal anders dan ‘normaal’. Dan komt er een enorme muur, waar we ons allebei achter verschuilen. Ieder aan zijn eigen kant, in zijn eigen wereld.
Dat gebeurt dit keer niet. We hebben een goed gesprek, we komen dichter naar elkaar toe. Er is contact en verbinding. Fijn. Leerzaam ook.

~Annemarie Baltus
21 februari 2019

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.