Inspira

Wil je gelukkig worden? Durf dan je pijn te voelen.

Wil je gelukkig worden? Durf dan je pijn te voelen. Als je pijnlijke gevoelens durft toe te laten, zul je merken dat het je bevrijdt.
Durven voelen, bevrijd je van pijn en daar waar pijn is doorvoeld, daar komt ruimte voor geluk.

In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die liever niet naar hun gevoel gaan, omdat daar pijn zit. Zij zijn bang dat het toelaten hen een rot gevoel geeft. Het probleem is juist dat het niet toelaten uiteindelijk tot een ongelukkig gevoel leidt. Je gaat in de marge leven. Je zet een deel op uit. Je kunt niet alles geven wat er in je is.

Je kunt niet alleen maar pijn onderdrukken. Als je moeilijke gevoelens onderdrukt, dan onderdruk je ook je levenslust. Als je je gevoelens blijft onderdrukken leidt dit vaak tot bitterheid en teleurstelling in het leven of in anderen. Je sluit je af en beheerst je gevoel. Het leven wordt steeds lastiger. Je kringetje kleiner en het leven gecompliceerder. Het werkt niet met je mee. Het leven frustreert. Vaak komt uiteindelijk toch een crisis. Het leven leert je dan om te gaan voelen. Tegen wil en dank.

Hoe ga om met gevoelens?

Gevoelens willen gevoeld worden. Dat is alles. Als je de diepte van het gevoel kunt toelaten, ebt het gewoon weg. Als een golf die opkomt en weer wegtrekt. Als je hele pijnlijke gevoelens te verwerken hebt, vraagt het oefening om ze toe te laten, en door je heen te laten gaan. Het is een vaardigheid die je kunt leren. Hoe beter je dit kunt, hoe sterker je wordt.

Het zou fijn zijn als we met moeilijke gevoelens net zo om kunnen gaan als met plezierige gevoelens. Neem de slappe lach. Dat komt, het verdiept zich en ebt weer weg. Je maakt je er niet druk over, je stelt je er gewoon voor open en als je diep in de slappe lach zit, maak je je ook niet druk of het voor altijd zo zal zijn. Dáár blokkeer je je gevoel niet. Met pijn doen we dat nog wel.

Als je in staat bent om pijnlijke gevoelens toe te laten en op te lossen, heeft dat een enorm verrijkend effect op je leven. Je band met anderen wordt warmer en verdiept zich. Nieuwe vermogens komen vrij. Bovendien leidt het verwerken van gevoelens tot wijsheid. Wijsheid die gaat over het leven. Je wordt een milder en fijner mens voor jezelf en voor anderen.

Wie wordt daar nou niet gelukkig van?

~Annemarie Baltus
januari 2020

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.