Inspira

Gelijkwaardigheid

Meesterschap voor groepen

We gaan weer bijna naar Portugal voor de training ‘de kracht van het onbewuste.’ Tijdens de training proberen we gelijkwaardigheid te scheppen, één van de belangrijkste voorwaarden om de kracht van de groep vrij te krijgen. Iedereen ziet elkaar dan als gelijke en dat betekent dat er geen voor- of afkeuring tussen de deelnemers is. Gelijkwaardigheid is een regel voor meesterschap in groepen.

Elk groepsevenwicht wordt verstoord, zodra er gevoelens van sympathie en antipathie ontstaan. Als er een te grote voorliefde voor een van de deelnemers ontstaat en er komt een te sterke persoonlijke verhouding, dan is dat niet goed voor het welbevinden van de groep. Aan de andere kant is het ook niet goed als er antipathie ontstaat. Door afwijzing komt er scheuring in de groep.

Bekijk dit maar eens vanuit een organisatieperspectief en vanuit je team. Ik zie soms verdeeldheid aan de top van een bedrijf, wat de rest van de organisatie insijpelt, met alle gevolgen van dien. In teams zie ik vaak hardnekkige voorkeuren tussen leden bestaan. Zij vormen een subgroepje, en andere teamleden die niet hiertoe behoren, kunnen roepen wat ze willen, zij worden niet gehoord of gezien. Hoe goed hun ideeën ook zijn. Voor de teamontwikkeling, de productiviteit en het resultaat is dit funest. Te veel energie wordt verloren aan de onderlinge verhoudingen en de kracht van de totale groep komt niet vrij.

Er zijn maar weinig leiders die deze regel voor meestergroepen tot hun kern doorleven en er gebruik van maken. Als leider lijk je namelijk geen last te hebben van het gebrek aan gelijkwaardigheid. Je hebt een kleine kern vertrouwelingen op wie je bouwt en de rest van het team loopt wel mee. De leden van deze inner circle hebben ook geen behoefte aan verandering. Vanuit het ego perspectief bezien, betekent verandering verlies van macht en invloed. Ook is het behoren tot de inner circle gunstig als je fouten maakt. Als je een sterke persoonlijke band hebt, worden fouten gemakkelijker door de vingers gezien.

De mensen die niet tot de inner circle behoren hebben de frustraties en ze krijgen vaak ook nog de schuld dat ze er niet helemaal bij horen. Fouten worden opgeblazen (‘zie je wel’). Meestal is het zo dat degene die niet tot de inner circle behoort de opdracht krijgt zijn of haar gedrag te veranderen of zich te ontwikkelen. En regelmatig ontstaat er een Calimero-groepje aan de onderkant van het team, dat vervolgens ook de boel blokkeert. Als leider heb je wél last van dat groepje.

Elke verhouding tot elkaar is onderworpen aan de invloed van goed- en afkeuring. Dit fenomeen ontstaat vanzelf waar mensen met elkaar samenzijn of samenwerken. De emoties die met goed- en afkeuring gepaard gaan, mogen verdwijnen. Het gaat dan niet over onpersoonlijk worden, omdat het verdwijnen niet betekent dat je jouw verantwoordelijkheid ontvlucht of dat je bepaalde gevoelens onderdrukt. Het gaat erom dat je kunt onthechten. Alice Bailey noemt dat Goddelijke onverschilligheid. Geestelijk onthechting, maar met een diepe volhardende, onveranderlijke liefde. Dit is een fundamentele gekozen houding.

Naast de verdeeldheid die ontstaat, is het hebben van voorkeuren en het uiten van afkeuring ook een rem op het benutten van diversiteit en de kracht van de onderlinge teamleden. Niet elk teamlid wordt naar waarde geschat, de gift aan de groep van sommige leden wordt niet ontvangen. Als je eenheid wilt realiseren in diversiteit, is het doorleven en in beheer krijgen van jouw emotionele reacties op elk afzonderlijk teamlid één van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Je kunt dan samenwerken op basis van inspiratie, toewijding aan een doel en gezamenlijkheid. Het is echt ontzettend belangrijk dat je elkaar heel houdt in het contact én ook in het contact buiten je team. Dat wil zeggen, wees je bewust op welke manier je over elkaar praat en hoe opbouwend dat is. Wees je bewust van afbrekend gedrag. Door jezelf én door de groep.

Gelijkwaardigheid in groepen en teams, kun je natuurlijk niet afdwingen. Je kunt het wel voorleven en bespreekbaar maken. Als je dit gaat doen, zul je merken dat je leert, effectiever wordt en het fijner hebt. In de ontmoeting met de ander kom je namelijk jezelf tegen. De mooiste ontmoetingen heb je met mensen van waarde. Als je elk mens van waarde maakt in het contact, heb je altijd waardevolle ontmoetingen.

Deze atmosfeer heerst er in de training ‘de kracht van het onbewuste.’ Reken maar dat er geprojecteerd, geschuurd en geleerd wordt. De andere kant is er ook: liefde, begrip en steun. Alleen als je alles geeft, kun je alles krijgen.

~ Annemarie Baltus
25 oktober 2016

Dit blog is geïnspireerd op Alice Bailey, de stralen en de inwijdingen (1975)
Lees de andere blogs van Annemarie: Meesterschap voor groepen:
Vrijkomen van erkenning
Het aankweken van stilte
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden






inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.