Inspira

Nieuw leiderschap vraagt een verhoogd bewustzijn

Deze tijd vraagt om nieuw leiderschap met een verhoogd bewustzijn. Ging leidinggeven vroeger op kracht en al dan niet bewust op angst, nu gaat het vanuit authenticiteit en gelijkwaardigheid. De grote onzekerheden en veranderingen om ons heen vragen vertrouwen, verbinding en scherpte. Sturing vanuit angst en overheersing is passé, want dat verhoogt de passiviteit van mensen. Dit vraagt van elke leidinggevende dat hij of zij vanuit vertrouwen blijft bijsturen, hoe hoog de druk of onwetendheid ook is.

Leidinggevenden kunnen niet meer wachten op de Sense of Urgency, maar moeten vanuit zichzelf voelen dat iets niet meer klopt en daarop vanuit zichzelf gaan bijsturen. Op deze manier bijsturen is een innerlijke keuze. Omdat van buiten de antwoorden niet meer komen, zullen leiders van de toekomst zich meer en meer door hun innerlijk weten en voelen laten leiden. Als je pas beweegt als de Sense of Urgency hoog is, dan ben je te laat. Dit vraagt om een totale transformatie: van buiten naar binnen.

Het wordt daarom tijd dat de huidige leiders zich bezig gaan houden met een verdiepingsslag in zichzelf en het ontwikkelen van een verhoogd bewustzijn. Zij moeten een fijngevoeligheid gaan ontwikkelen voor het evenwicht tussen ruimte nemen en ruimte geven. Tussen bepalen en bepaald worden. Tussen geven en nemen. Tussen een passende wisselwerking in wederkerigheid. Leiders mogen uit hun schuilplaats komen, de schuilplaats waarin je ontkent, waar je op de grond van de ander gaat staan door aan te vallen, of een ander op jouw grond laat staan waardoor je je gaat verdedigen of je ruimte weggeeft.

Bij het staan op je eigen grond zijn geen richtlijnen van buiten nodig, deze komen van binnenuit. Alleen het innerlijk wijzere, intuïtieve zelf is voldoende uitgerust om te weten wat op elk moment klopt. Daar kom je met je ratio niet uit. En het kloppende evenwicht mag op elk moment opnieuw ervaren worden. Dit kan niet worden voorgeschreven in richtlijnen en procedures. Daarvoor moet je volledig in het NU zijn. Dit vraagt een diep vertrouwen wat voorbij de angst gaat. Voorbij de angst gaan is iets anders dan je angst ontkennen.

Wij hebben de diepste kern van elk wezen nodig om het moment te laten komen zoals het komt en daarop passend te reageren. We hebben er wijsheid voor nodig, innerlijke wijsheid. Die kun je verwerven door naar binnen te keren en te kijken naar wat er voorzit bij jou. Door innerlijk te onderzoeken waarom je niet vrij bent in een bepaalde situatie, kun je je essentie verder vrijmaken.

~Annemarie Baltus

Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.

Portugal training
Wil je meer informatie over de Portugal training van Inspira?   Lees verder
Testimonials Portugal training
Wil je weten hoe anderen de Portugal training van Inspira ervaren hebben?  Lees verder
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.