Inspira

Een belangrijke vraag voor CEO’s

Met een CEO van een bedrijf ontstond een gesprek over de middenlaag in het bedrijf. Interessant. ‘Vroeger dachten we nog: hoe krijgen we deze laag in beweging?’ zei hij. ‘Nu denken we al meer persoonlijk: wat kunnen wij zelf doen om deze laag in beweging te krijgen?’
Lastig hoor! Wat mij betreft mag het nog een tandje dieper. De vraag die bij de top van deze tijd hoort is natuurlijk: ‘Wat doen wij of ik waardoor de middenlaag blokkeert? Waar zetten wij de boel klem?’

Deze vraag wordt te weinig gesteld. Hoe hoger in het bedrijf, hoe meer maniertjes om deze vraag buiten te houden en hoe meer consultants die bang zijn om de confrontatie vanuit hun Ware Zelf aan te gaan. Want hoe hoger, hoe groter de krachtmeting, hoe meer macht en hoe meer er valt te verliezen voor het Ego.

Om door de krachtmeting te komen is het van belang dat je de kracht kunt spiegelen vanuit je Ware Zelf. Dat wil zeggen, je matcht de kracht van het Ego en je maakt contact met iets wat hoger is dan jezelf, zodat je de groep naar een diepere waarheid kunt leiden. Daar waar het krachtenveld pas echt transformeert.

Maar dan zijn er twee struikelblokken:

De eerste is de zelfvoldaanheid aan de top. De echte wens om aan zichzelf te werken en blokkades op te heffen is vaak maar een beetje aanwezig. Als het er echt om gaat, dan blijft men hangen in het bekende patroon. Dat patroon heeft veel gebracht. De top is bereikt. Daarnaast worden zij teveel omringd door mensen die hen te weinig challengen en ze stellen zich daar ook te weinig voor open. In de persoonlijke sociale omgeving staan zij hoog op de maatschappelijke ladder. Ook in de bestaande vriendenkring. De top is een beetje lui en te weinig kritisch op zichzelf.

De tweede is het hanengedrag van veel consultants. Zij durven te weinig echt kritisch te zijn. Ze hangen te veel aan een modelletje en gebruiken zichzelf en wat zij zelf ervaren in het contact te weinig als instrument. Want dan moeten zij met de billen bloot. Dit betekent innerlijk contact maken met datgene waar zij zelf kwetsbaar zijn in het contact met het team en dat gebruiken om de groep naar een transformatie te leiden, in plaats van de eigen kwetsbaarheid te omzeilen. Het is veiliger er steeds weer boven te gaan hangen en in een concept te duiken.

Het is interessant om wat je als consultant of coach persoonlijk ervaart te gebruiken voor bewustwording van de leiders, omdat dit vaak de dynamiek is die ook ontstaat bij anderen. Als ik merk dat een groep mij buitensluit omdat ik te dichtbij kom, wat heel kwetsbaar is, dan maak ik dat bespreekbaar. Omdat ik weet dat daar de verandering plaatsvindt. Het is mooi dat het gebeurt want hiermee kan ik werken.

Voor leiders van nu ligt er een heel gebied wat nog ontgonnen mag worden. Dit kan alleen geopend worden met kwetsbaarheid. Hoe mooi zou het zijn als er meer bewustwording op dit krachtenveld komt. Het is noodzakelijk. Als de top blijft stagneren, dan komt die middenlaag echt nooit in beweging.

~ Annemarie Baltus
14 maart 2017

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.