Inspira

Reflection in the action

Reflection in the action is een van mijn favoriete one-liners in een training. Het klinkt lekker actief, en het is vooral lekker bewust. Reflection in the action is een uiterst krachtig verandermiddel. Je hebt alleen het Nu om waar te maken.

Reflection in the action kun je alleen als je je jezelf goed kent en je ook bewust bent van wat de persoon of de setting waar jij op dat moment aanwezig bent met jou doet. Niet wat je ervan vindt, maar wat het met je doet. Wat je vindt is een mening en zit aan de buitenkant van je persoonlijkheid.
Als je merkt dat je wat vindt, ga dan dieper en onderzoek de onderstroom van wat je vindt. Durf te voelen. Dan kom je uit bij wat iets met je doet.

Als je een sterke mening hebt, dan zit je al snel in een vernauwende discussie. Zo’n discussie die nergens over gaat, met een winnaar die niet echt wint. Of je houdt demonstratief je mond, passief agressief. Het is dan zeker tijd voor reflection in the action. Wat maakt dat je passief agressief wordt? Wat maakt dat je je verliest in een discussie?

Vaak hebben we pas achteraf in de gaten dat we het moment gemist hebben. Je bent de setting al uit, en denkt op de terugweg naar huis in de auto of in de trein nog eens terug en opeens begrijp je wat er gebeurde en wat het met jou deed.

Je kunt er dan alleen nog op terugkomen. Ik raad je aan dat ook te doen. Je hebt dan een mogelijkheid om te oefenen om meer in je kracht en nader tot elkaar te komen, waar je van kunt leren. Over jezelf en over anderen. Wat is van mij en wat is van de ander? Waar moeten we wat mee? Hoe meer je leert om achteraf te reflecteren en erop terug te komen, hoe korter de tijd zal worden tussen het moment van het incident en het moment van reflectie. Tot je de kunst beheerst van reflection in the action.

Als je je reflectie meteen deelt, dan is reflection in the action een zeer krachtig verandermiddel. Omdat je in het moment zelf kunt beïnvloeden. Je hebt alleen dit moment. Het NU. Het is het enige moment waarin je kunt waarmaken. Of niet. Reflection in the action is daardoor een cruciale vaardigheid voor leiders. Maar ze kunnen het nog lang niet allemaal. Leiders missen nog veel momentum, doordat ze niet kunnen reflecteren in het moment.

Om het NU te kunnen gebruiken is het belangrijk dat je een lijntje houdt met jezelf. Een lijntje met je gevoel. Dat je bij alles wat er gebeurt je bewust bent van jezelf en ook weer terugkeert naar jezelf, als je er even vanaf bent. Dat is een hele kunst.

Veel van onze overleefpatronen maakt dat we teveel gericht zijn op anderen. Waardoor we het lijntje met onszelf vergeten. Soms zijn we zo gericht op wat we zelf willen dat onmacht of boosheid het overneemt en we niet meer in regie zijn over onszelf. Dan kun je ook niet aan reflection in the action doen. Weet dat als je jezelf verliest in een ander of in een discussie, er altijd een moment komt dat je je daar van bewust bent. Dat is het moment waarop je weer terug kunt keren naar jezelf. Verleidelijker is vaak dat je nog verder de discussie in gaat, of dat je je verder verschanst achter je muur. Helaas is dat niet effectief. Je hebt nauwelijks impact als je in die buitenlaag zit, of je hebt een impact die je niet wilt. Hoe krachtig het ook vanuit het Ego gezien kan voelen.

Reflection in the action vraagt dat je bewust bent van je waarnemer. Dat je jezelf observeert: wat denk ik, wat voel ik, wat wil ik. Als je in staat bent om elk moment een lijntje te houden naar deze drie aspecten van jezelf, je wil, ratio en gevoel, dan kom je al heel ver.

Reflection in the action vraagt een aanwezige waarnemer. Want wat er in jou gebeurt is niet een statisch geheel. Sterker nog het verandert van moment tot moment. Iemand doet iets en iets in jou resoneert erop. Dat is informatie die je weer kunt gebruiken in het contact met de ander. Het is dus niet zo dat je vooraf alvast aan reflection in the action kunt doen. Door bijvoorbeeld een gesprek voor te bereiden. Als hij dit zegt, dan zal ik… Reflection in the action is een vaardigheid die een continue alertheid vraagt in elk moment. En die je heel veel zal opleveren.

Het is interessant om een laagje dieper in jezelf af te dwalen. Als je dieper durft te gaan dan je mening, als je jezelf echt durft te ontmoeten, je mooie kanten, je schaduwkanten, gevoelens en behoeftes, als je met verwondering en nieuwsgierigheid durft te kijken naar wat anderen oproepen in jou, dan krijgt het leven veel meer kleur. Je gesprekken worden interessanter. Je leert steeds nieuwe kanten van jezelf ontdekken, en je stelt je open voor nieuwe kanten van anderen. Je blijft er levend van en je leert om organisch te veranderen en mee te bewegen met wat er is. Geestelijk blijf je er jong van!

Kortom je bewustzijn wordt groter, net als je verandervermogen, je hebt meer impact en anderen voelen zich veilig bij jou, omdat je niet oordeelt, maar onderzoekt.

Reflection in the action. Ik kan het iedereen aanraden!

~ Annemarie Baltus
9 februari 2018

 

Lees hier meer  blogs
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.