Inspira

Winnen

‘Wat is winnen? ‘ vraag ik aan een representant in een opstelling. ‘Winnen is de zwakheid van de ander zien en dan op het juiste moment toeslaan.’ Het komt er in een keer uit. En het is nog waar ook. Winnen en zwakheid zijn met elkaar verbonden.

De week ervoor vroeg ik aan een team wat ze nodig hadden om verder in de flow te komen. ‘Ik mis de mentaliteit om te winnen. Het vuur waarmee we de tegenstander gaan verslaan,’ zei een van de deelnemers. Ik hoor dit soort dingen vaker. Maar deze keer merkte ik dat ik er moe van werd. Ik begreep niet zo goed waarom. Nu wel.

Als je bouwt op de energie van winnen is er altijd een verliezer. Eerlijk gezegd vraag ik me af of we nog zin hebben in of willen bouwen aan een maatschappij waar winnen en het voorkomen van verliezen de voornaamste drijfveer van gedrag is.

Er gaat een filmpje rond op internet, zelf geplaatst door Trump, waarin hij vecht met een man met het logo van CNN op zijn hoofd. Natuurlijk wint Trump. ‘How low can you go,’ dacht ik toen ik het zag. Hetzelfde gevoel krijg ik als ik naar de geslepen politieke spelletjes kijk die in Den Haag gespeeld worden. Is dit wat we van leiders kunnen verwachten?

Ik hoop echt dat het nieuwe leiderschap meer fundament krijgt in de maatschappij. Het kan anders. Er is een andere weg. Een weg, waarbij jij je talent aan anderen geeft, waardoor je een ander verder kunt helpen stralen, in plaats van hem laten vallen. Een wereld waarin jij het talent van een ander kunt ontvangen, zodat je zelf ook weer verder kunt. Een wereld waarin wij oprecht zijn en vanuit onze essentie naar anderen uitreiken. Waarin we dit uitreiken niet beperken tot een select gezelschap, of tot we de ander niet meer nodig hebben. Een wereld waarin we elkaar kunnen vertrouwen. Een wereld waarin we Ja of Nee tegen elkaar kunnen zeggen, omdat we innerlijk voelen wat goed is voor ons of voor ons bedrijf.

Als je in staat bent om zo in de wereld te staan, dan geef je in ieder geval een groot cadeau aan jezelf en aan de mensen om je heen. Je doet wat goed voelt en wat je vervult. Niet omdat je wint, maar juist omdat je geeft. Oprecht geeft. Dan hoef je nooit meer op je hoede te zijn voor iemand. Want als jij oprecht geeft, dan zul je ontdekken dat je precies weet uit welke bron de ander geeft. Echt of onecht. Je zult merken dat je alleen nog maar wilt wat echt is. En dat je je ziel niet verkoopt voor gewin.

Het is niet zo dat je niet meer botst met anderen. Verschillen zijn er dan om te leren, te groeien en om tot meer essentie te komen. Dit is echt iets anders dan winnen of verliezen. Datgene waar je schuurt, gebruik je om verder te komen in de relatie. Dichter bij jezelf en dichter bij de ander. In plaatst van dat je met elkaar opgescheept bent, maak je er een gegeven relatie van, waarbij je soms van de een meer leert dan van de ander. Sommige lessen doe je regelmatig opnieuw. En dat is oké. Iedereen is behulpzaam om jou te bevrijden, ook al voelt het niet altijd zo en ongetwijfeld kun je een aantal mensen wel schieten in het proces. Voor sommige relaties of lessen heb je nu eenmaal je hele leven nodig.

Als jij hiervoor kiest zul je merken dat jij langzaam maar zeker in een andere wereld gaat leven. Dat je met verbazing en verwondering kijkt naar de wereld waarin mensen kiezen voor het oude. Waarin niet wordt vertrouwd, waarin iedereen op zijn hoede is. Je wordt er al moe van als je ernaar kijkt, want jij wilt daar niet meer wonen.

Als je nu denkt: ‘ja dat wil ik ook niet meer’ en je hebt het gevoel dat je in een win-verlies omgeving leeft, wordt dan zelf oprecht. Wees eerlijk. Je krijgt elk moment een keuze voor de grond waarop jij je wereld bouwt. Liefde of angst. Het fundament dat jij kiest, bepaalt de wereld waarin jij leeft. Een fundament vanuit liefde en vertrouwen, overvloed en overgave of een wereld gebaseerd op angst, van waaruit bedrog ontstaat. Als je kiest voor het fundament van angst, heb je nooit rust. Je kunt nooit vertrouwen, want voor je het weet heeft de ander je zwakte gevonden en slaat hij toe. En heb je verloren!

Als je je fundament bouwt op liefde, dan zul je merken dat iemand die van je wil winnen dat niet kan, omdat er geen zwakheid in je is. Als je dan je innerlijke leiding volgt, ontdek je dat je altijd de juiste timing hebt. Niet omdat je alles in de gaten houdt, maar omdat je volgt wanneer je voelt dat het tijd is om te bewegen.

Daar waar je worstelt met de keuze tussen angst en liefde, tussen wantrouwen en vertrouwen, daar ben je aan het leren. Zie de buitenlaag als een aanwijzing voor de keuze tussen angst en liefde. Herken de verleiding van de angst. Wees alert, zodat je kunt kiezen voor liefde, als je dat tenminste wilt.

Wij hebben hier allemaal een persoonlijke keuze. Tussen angst en liefde. Je krijgt wat je kiest. Als je kiest voor angst, leer je over winnen en verliezen. Je leert beïnvloeden, je leert het spelletje nog beter te spelen. Het is maar net waar je goed in wilt zijn.  Zonder enige garantie op succes, want het leven is onvoorspelbaar. Je hebt nooit rust, want er is nooit grip. Je zult ook leren dat eisen niet werkt, dat je winst en succes op lange termijn niet kunt afdwingen. Dat liefde niet te koop is. Hoe rijk je ook bent. En dat deze wereld uiteindelijk niet bevredigt. Omdat het leeg is.

Als je kiest voor liefde leer je over, oprechtheid, overgave en vertrouwen. Je leert mee te gaan met de stroom van het leven, waarin je alles kunt vinden wat het leven te bieden heeft, maar soms net even anders dan jij zelf hebt bedacht. Je leert over gelijkwaardigheid en echt contact met anderen. Je leert over vragen. Je leert over geven. Je ontplooit je wezenlijke talenten, want daar word je gelukkig van. Je leert over hoe je liefde kunt vergroten. Je leert over rijkdom die je niet ontnomen kan worden. Uiteindelijk leer je dat winnen en verliezen op wezenlijk niveau niet bestaat. Hoe anders dat soms ook kan lijken in de buitenwereld.

Trump is dan eigenlijk een zegen. Hij leeft het haarscherp voor. Zijn keuzes zijn gebaseerd op angst en dus van zijn Ego: winnen, verdeeldheid, rijkdom, macht, maar ook zwakheid, eenzaamheid, innerlijke armoede, en leegte. Mijn keuze is helder. Waar kies jij voor?

~ Annemarie Baltus
4 juli 2017

Lees hier meer  blogs 
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden


inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.